МЕЂУ ИЗМЕЂУ

„ТРОЈАНСКИ КОЊ” УБИЈА РАК

306 pregleda

Наиме, силицијумске наночестице су у ћелијама рака покренуле прекомерну производњу реактивног облика кисеоника, што је уништило канцерогене ћелије док су околне здраве остале нетакнуте

У једној од најновијих експерименталних метода коју су научници увели у лечењу рака, користи се напад скривеног „тројанског коња који подстиче ћелије рака да се самоуниште – све без употребе било каквих лекова. Кључ ове нове методе коју су применили истраживачи у Сингапуру јесте употреба наночестица обложених специфичном аминокиселином названом Л-фенилаланин (L-phenylalanine), једном од неколико које ћелије рака користе за свој раст. Наше тело је не ствара, већ је апсорбује из меса и млечних производа.

Научници су током експеримента на мишевима помоћу силицијумских наночестица (Nanoscopic phenylalanine Porous Amino Acid Mimic, Nano-pPAAM,) успешно уништили ћелије рака јер су је оне доживеле као „пријатељску аминокиселину и апсорбовале је, после чега је она у њима подстакла процес самоуништења. Наиме, наночестице су у ћелијама рака покренуле прекомерну производњу реактивног облика кисеоника, што је уништило канцерогене ћелије док су околне здраве остале нетакнуте, пише ScienceAlert.

„Супротно уобичајеним методама, користили смо наноматеријал као лек, а не као преносиоца лека. Nano-pPAAM има селективна разарајућа својства која се сама активирају без икаквих подстицаја. Аминокiсeлина Л-фенилаланин делује као ,тројански коњ’ који изнутра уништава ћелије рака, напомиње професор Далтон Теј са Универзитета Нанјанг у Сингапуру. У експерименту се показало да је Nano-pPAAM убио око 80 одсто ћелија рака дојке, коже и желуца код мишева, приближно исто колико успевају тренутни лекови за хемиотерапију, али без свих нежељених ефеката. Иако опасна за ћелије рака, ова супстанца се заснива на наночестицама силицијум-диоксида које су амерички регулатори хране и лекова класификовали као сигурне за људе.

До сада су спроведени само лабораторијски тестови и тестови на мишевима, али први резултати, по мишљењу научника, веома обећавају. Мноштво студија у којима је испитивано које би наночестице могле боље да циљају на ћелије рака, а да притом не ремете остале делове организма, нису давале овако обећавајуће резултате. Такође, многи поновљени карциноми на крају постају отпорни на лекове којима су третирани, а пошто овде нема лекова, немају на шта да постану отпорни, очекују истраживачи.

(Извор РТС)

О аутору

administrator

Оставите коментар