МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЧОKОЛАДА ПОДМЛАЂУЈЕ!

Visited 15 times, 15 visit(s) today

Хемикалија пронађена у тамној чоколади могла би помоћи у успоравању старења, сугериршу научници. Студија је проучавала износе теобромина – једињења које се налази у какаовцу – у крви и упоредила их с маркерима биолошког старења који показују колико је тело старо у смислу здравља и функција, а не година живота. Иако стручњаци не би саветовали људима да једу више чоколаде, рекли су да би налази могли помоћи у откривању свакодневних намирница које „садрже трагове здравијег и дужег живота”. Теобромин је релативно неистражени прехрамбени фитонутријент који је повезан са здравственим предностима и продуженим животним веком, рекли су истраживачи, преноси агенција DPA.

Међутим, спроведено је ограничено истраживање о његовом утицају на људе. Анализа са Kингс колеџа у Лондону обухватила је 509 људи у Британији и 1.160 из студије Kора у Немачкој. Научници су изјавили да су пронашли значајну повезаност између количине теобромина у крви и споријег биолошког старења. Руководилац студије Рами Саад, који је уједно доктор клиничке генетике, нагласио је: „Ово је врло узбудљиво откриће, а следећа важна питања су шта стоји иза повезаности и како можемо одгонетнути интеракције прехрамбених метаболита и нашег епигенома. Овај приступ могао би нас довести до важних открића о старењу, и шире о уобичајеним и ретким болестима”.

Џордана Бел, професорка епигеномике на Kингс колеџу, додала је: „Наша студија проналази везе између кључне компоненте тамне чоколаде и дужег остајања млађим. Иако не кажемо да би људи требало да једу више тамне чоколаде, истраживање може помоћи да схватимо како свакодневна храна може садржати трагове за здравији и дужи живот”.

Научници су такође тестирали друге молекуле пронађене у какаоу и кафи, али сугеришу да је учинак специфичан за теобромин. Сада истражују да ли је учинак на биолошко старење јединствен за теобромин или једињење ступа у интеракцију с другим хемикалијама у тамној чоколади, попут полифенола. Полифеноли су снажни антиоксиданси који се налазе и у воћу, поврћу, чају, кафи и вину.

(Илустрација EPA)
(Индекс)

Visited 15 times, 15 visit(s) today

О аутору

administrator

Оставите коментар