Hemikalija pronađena u tamnoj čokoladi mogla bi pomoći u usporavanju starenja, sugeriršu naučnici. Studija je proučavala iznose teobromina – jedinjenja koje se nalazi u kakaovcu – u krvi i uporedila ih s markerima biološkog starenja koji pokazuju koliko je telo staro u smislu zdravlja i funkcija, a ne godina života. Iako stručnjaci ne bi savetovali ljudima da jedu više čokolade, rekli su da bi nalazi mogli pomoći u otkrivanju svakodnevnih namirnica koje „sadrže tragove zdravijeg i dužeg života”. Teobromin je relativno neistraženi prehrambeni fitonutrijent koji je povezan sa zdravstvenim prednostima i produženim životnim vekom, rekli su istraživači, prenosi agencija DPA.
Međutim, sprovedeno je ograničeno istraživanje o njegovom uticaju na ljude. Analiza sa Kings koledža u Londonu obuhvatila je 509 ljudi u Britaniji i 1.160 iz studije Kora u Nemačkoj. Naučnici su izjavili da su pronašli značajnu povezanost između količine teobromina u krvi i sporijeg biološkog starenja. Rukovodilac studije Rami Saad, koji je ujedno doktor kliničke genetike, naglasio je: „Ovo je vrlo uzbudljivo otkriće, a sledeća važna pitanja su šta stoji iza povezanosti i kako možemo odgonetnuti interakcije prehrambenih metabolita i našeg epigenoma. Ovaj pristup mogao bi nas dovesti do važnih otkrića o starenju, i šire o uobičajenim i retkim bolestima”.
Džordana Bel, profesorka epigenomike na Kings koledžu, dodala je: „Naša studija pronalazi veze između ključne komponente tamne čokolade i dužeg ostajanja mlađim. Iako ne kažemo da bi ljudi trebalo da jedu više tamne čokolade, istraživanje može pomoći da shvatimo kako svakodnevna hrana može sadržati tragove za zdraviji i duži život”.
Naučnici su takođe testirali druge molekule pronađene u kakaou i kafi, ali sugerišu da je učinak specifičan za teobromin. Sada istražuju da li je učinak na biološko starenje jedinstven za teobromin ili jedinjenje stupa u interakciju s drugim hemikalijama u tamnoj čokoladi, poput polifenola. Polifenoli su snažni antioksidansi koji se nalaze i u voću, povrću, čaju, kafi i vinu.
(Ilustracija EPA)
(Indeks)
