МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ШЕСТИ ПУТ + ПЕТОБРОЈ

1.685 pregleda

Нисмо још одустали, поштопвани читаоци, не знам због чега. Можда ћете нам ви открили тајни рзлог нашег истрајавања да, упркос недаћама с којима се суочавамо, изнова припремимо нови број. Можете ли нам помоћи? Свакако, само раширите глас да „Галаксија  и дање излази у штампаном облику.  Већ смо почели да прикупљамо чланке за седми број, видимо се поново у јуну.

 Нешто мало непродатих примерака свих досадашњих пет бројеве је укоричено у виду лепе књиге у тврдом повезу с насловом ПЕТОБРОЈ. Зато не оклевајте него се распитајте код издавача како да га набавите, јер је интересовање прилично велико: Школски сервис Гајић, Крушевачка 40А (Београд), (011)3087-800 и 064 859-3057 или skolskiservisgajic@gmail.com.

 УЗЛЕТ КА САЗВЕЖЂУ

Међутим, такви као што је Станко Стојиљковић не одустају лако и уз напоре који су само њему познати он покреће 2018. Нову Галаксију”. Није претерано рећи да је то значајан датум за нашу науку и културу.

Академик Зоран Л. Ковачевић

 

 8 ИЛИ 12 х НА ЕНГЛЕСКОМ, БИРАЈТЕ!

За непуне две године 8 или 12 есеја из „Галаксије – електронске или штампане – освануло је у чувеним светским научним часописима. Штампаним или електронским; с рецензијом или с препоруком.

Станко Стојиљковић

 

Екскузивно

AI РЕЛИГИЈА

Kо ће платити цијену за сулуду визију свијета која нам се безобзирно намеће? Постоји ли форма етике у линији са истинским хуманистичким идеалима? Kако ограничити утицај самопроглашених месија и њихову глад за капиталом којим хране неоствариве пројекте? Kако је могуће да наука и филозофија – људске конструкције критично зависне од логике и рационализма – изњедре АI визију будућности ближу вјерском догматизму него здравом разуму?

Проф, др Предраг Слијепчевић

 

Ексклузивно

РЕПРОГРАМИРАЊЕ РАКА

Kако злоћудној ћелији променити карактер? Kонфликтом не! Можда конверзијом агресивније форме у мање агресивну, подсећањем на изворни пут којим се кретала. Следећи један од основних постулата квантне медицине да савршенија структура преноси своју енергију односно информацију структури нарушеног записа, можемо ли поставити хипотезу која већ има јако упориште у прелиминарним резултатима нашег истраживања у вези са могућностима репрограма малигних ћелија садејством хиперполаризоване светлости и хиперхармонизованог хидриксилованог фулерена?

Проф. др Сања Мијатовић, проф. др  Данијела Максимовић-Иванић, проф. др Ђуро Kоруга

 

ВИЗИОНАР И СТВАРАЛАЦ

Академик Рајко Томовић је као аутор/коаутор радио на изради првих аналогних рачунских машина у свету. Истовремено у свету, а и у Југославији, почело је  стварање нове технологије која је надмоћна у симулацијама сложених система у односу на аналогне рачунаре: цифарске машине или дигитални рачунари. Југославија (СФРЈ) је са рачунаром ЦЕР 10 спадала у пет држава у Европи (Велика Британија, Русија, Немачка и Француска) које су произвеле дигитални рачунар.

Академик Дејан Б. Поповић

 

МОЗАК НА ОБУЦИ

Новија истраживања открила су да електрична стимулација различитих делова мозга изазива покрете различитих делова тела. Проучавање српских научника показало је да то смирује патолошку комуникацију неурона и да је корисна код поремећаја изазваних хиперактивном комуникацијом неурона, као што је то случај са Паркинсоновом болешћу, есенцијалним тремором и епилепсијом.

Др Лука Милошевић

 

НАЈАМ МАТЕРИЦЕ

Шта онда рећи за ектогенезу – да ни она није морално исправна? Заиста, ако „сурогација материнства” није морално исправна онда можда ни ектогенеза није? Зашто? Ектогенеза је техника тоталне вештачке ванматеричне трудноће. За разлику од природне ванматеричне трудноће која представља ситуацију веома високог ризика за тако трудне жене, ектогенеза жену потпуно ослобађа од трудноће. У њој се поступак ванматеричног (in vitro) зачећа продужава, у инкубатору, до краја, до рођења” детета.

Проф. др Joван Бабић

 

ТРОЈЕДИНСТВО (информација, енергија, материја)

Разрјешењем тзв. парадокса Maxwellova демона дошло је до утврђивања физичке везе између информације и енергије. То је омјер еквивалентности информације и енергије, омјер прираштаја количине информације и одговарајућег негативног прираштаја енергијске ентропије. Из овог се може закључити да важи универзални принцип троструке еквиваленције: материје, енергије и информације, а и да је укупна сума та три еквивалента у неком аутономном суставу инваријантна (константна).

Проф. др Игор Чатић, проф. др Александар Kнежевић

 

СЛОБОДА (или приговор Леонарду)

С ким то треба да се бори човјек за своју слободу у размишљању? Ко му брани да слободно мисли и размишља у себи и за себе? Ко му је највећи и најљући противник? Да ли му ико може забранити да слободно размишља? И да ли је уопште смислено постављати претходна питања?

Проф. др Мирко Вујошевић

 

РОЂЕНИ  ПРЕВАРЕНИ

Зашто је потребно да нежива супстанца подржава и гради живу материју није јасно јер, обично високоекономична природа, као да не показује „разум” у овој ситуацији? Разум и огромна ентропија природе ионако не иду једно с другим. Kо зна који су још услови и избори живота да би он могао да постигне стање у којем је слаб а јак.

Проф. др Јово Тошевски

 

АХИЛ БРЖИ

У петом веку пре наше ере грчки филозоф Парменид тврдио је да кретање не постоји, а његов ученик Зенон, као подршку своме учитељу, смислио је више парадоксалних доказа, а најпознатији је онај у коме чак ни брзоноги Ахил не може да сустигне корњачу. Али није био у праву, јер је сустиже у реалном времену под условом да трчи брже од ње и да трчи у смеру као на слици 1.

Миомир Филиповић

 

БРОЈ = МИШЉЕЊЕ

Погледамо ли пажљиво шта бива кад бројимо скупове ствари, можемо да уочимо навику духа да придружује ствари једне другима, да доводи у везу неку ствар с другом, или да пресликава једну ствар на другу, а без чега никакво мишљење не би било могуће” (Рихард Дедекинд).

Проф. др Милан Д. Тасић

 

ГИТАРСКИ ДУПЛОУДАР

И у Србији, под јаким отоманским утицајима, ипак је настао један интруктивно-музички уџбеник. Написан је управо за  инструмент који је у својој популарности предњачио у Европи у првој половини 19. века, по речима једног ондашњег критичара када је истом „владала права гитаристичка грозница”.

Проф. др Урош Дојчиновић

ТРОЈА НА  ГАЛИПОЉУ

Ветрови заиста у повратку, као и у доласку, прелазе преко Трачког мора које се и данас тако зове. То је управо онај део Егејског, некад Хелиног, мора између острва Тасос, Самотраки и Имброс, и јужног рта Галипољског полуострва. Хомер нам сведочи да се баш овим именом називало и у његово време. Овај доказ практично цементира рејон логора на Дарданелима. И то није све. Дефинитивно „удара крст на сваку могућност да се Хомерова Троја могла налазити било где у Малој Азији, могла је бити само северозападно од Галипоља.

Ранко Бошњак

 

СРБИЈА БЕЗ НАНОПАТЕНАТА

Инвестиције у нанотехнологије у свету бележе огроман раст и видно је да су у потпуности оправдале очекивања код више од 70 земаља са национални програмима из ове области.

Проф. др Драган Ускоковић

 

ЗАУВЕК ЗАУВЕК

Када би људи зидали зграде као што пишу софтвер, први детлић који наиђе би срушио цивилизацију. Додао бих да је господин Conrad Schneiker, који је ово написао 1975. године, био оптимиста – детлић уопште није неопходан, све би се урушило само од себе. Што се још једном доказало почетком јануара 2020. године на нашем старом Web серверу.

Дејан Ристановић

 

ЧВОР, ПИРАМИДА, ЈАЈЕ

Да ли знате шта повезује Александра Македонског, Абдалаха ал-Мамуна и Kристифора Kолумба? Ништа вам тренутно не пада на памет или се ту и тамо нешто мало назире као кроз маглу? Добро, а ко је од ове тројице нашао најбрже решење у датој (не)прилици? Карл Фридрих Гаус! Ако не верујете, одговор потражите на самом крају.

Миодраг Иванишевић

 

ПРЕУМЉЕЊЕ ЗЕМЉЕ

Предраг Слијепчевић је заговорник еволуцијске епистемологије”, засноване на принципима да су живи сустави сустави знања, да је еволуција процес стјецања знања и да сви облици стјецања знања дијеле неке заједничке карактеристике. Слијепчевић, међутим, иде даље спекулирајући да је интелигенција капацитет организма да прикупља информације о околишу, обрађује их у себи и преноси у фенотипске облике”.

Проф. др Амир Музур

 

ХРОНИKЕ

Веселин Гатало

 

ЛЕПТИРОВ ТОРНАДО

Хаос илуструје, рецимо, игра билијара, где мали отклон штапа убрзо доводи до сасвим другачијег распореда лоптица.

Проф. др Милан Д. Тасић

 

ЗЕМЉА КОНДЕЗАТОР

Никола Тесла је нашу планету, атмосферу и јоносферу посматрао као природни кондензатор. Истини за вољу, она је била саставни део лабораторије у којој је изводио чудесне опите. Говорио је да се Земља у односу на своје огромне димензије у електричном смислу понаша као метална куглица.

Мр Митар Бороја

 

ПУПИНОВЕ СЕОБЕ

Најбитнији међу неколико докумената јесте онај из Земунског магистрата из 1787, где се помиње деда-стриц Михаел Попен, јер му је мађарски суд понемчио презиме. (Те. године војна управа у Земуну била је аустријска, а полиција и судство мађарски). Увелико се рађала Војна крајина дуж реке Саве и Бела крајина у данашњој Словенији.

Проф. др Петар Кочовић

 

ХИРШОВАЊЕ ЛОНЧАРА (2)

Проф. др Илија Савић/Станко Стојиљковић

 

О аутору

Станко Стојиљковић

1 коментар

Оставите коментар