MEĐU IZMEĐU

300 MILIONA ZA ŽIVOT

310 pregleda

To su stenovite planete na kojima može biti tekuće vode.

Naša galaksija ima mnogo potencijalno nastanjivih planeta, NASA tvrdi da ih je najmanje 300 miliona. Svemirski teleskop američke svemirske agencije Kepler” proveo je devet godina u misiji lova na planete. Uspešno je identifikovao hiljade egzoplaneta u našoj galaksiji pre nego što mu je ponestalo goriva 2018. godine. Međutim koliko tih planeta je naseljivo?

Naučnici širom sveta su o podacima koje je Kepler” doneo pregovarali godinama i sada misle da su pronašli odgovor.Prema istraživanju koje je objavljeno u časopisu The Astronomical Journal, u našoj galaksiji postoji oko 300 miliona potencijalno nastanjivih svetova što znači da su to stenovite planete na kojima može biti tekuće vode.Ta je brojka gruba procena s konzervativne strane, a NASA kaže da bi ih moglo biti još mnogo”.

Neke od ovih planeta bi mogle biti dovoljno blizu nama da bi se mogle smatrati međuzvezdanim susedima”. Najbliža udaljenost jedne takve je oko 20 svetlosnih godina.Kepler nam je već rekao da postoje milijarde planeta, ali sada smo shvatili i da je dobar deo tih planeta možda stenovit i nastanjiv”, rekao je istraživač i vodeći autor Stiv Brajson iz NASA.

„Iako je ovaj rezultat daleko od konačne vrednosti, a voda na površini planete samo je jedan od mnogih faktora koji podržavaju život, izuzetno je uzbudljivo što smo izračunali da su ovi svetovi toliko česti s tako visokom pouzdanošću i preciznošću”, dodao je on.Studija je bila globalna saradnja naučnika iz NASA koji su radili na Misiji Kepler”i istraživača iz međunarodnih agencija od Brazila do Danske.

(Izvor Kliks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar