МЕЂУ ИЗМЕЂУ

УБИЈА СУПЕРБАКТЕРИЈЕ

128 pregleda
Shutterstock

Антибиотик заборављен више од 80 година веома успешан против ових микроорганизама.

Половина антибиотика које данас користимо јесу варијације једињења откривених пре скоро једног века, у такозваном златном добу. Један од њих, стрептотрицин, изолован 1940-их, показао је своју способност лечења инфекција изазваних грам-негативним бактеријама. За разлику од грам-позитивних, ови микроби немају чврсти ћелијски зид на који циљају многи антибиотици. Светска здравствена организација (СЗО) је 2017. објавила листу најопаснијих патогена отпорних на лекове, а већина су биле грам-негативне бактерије.

Упркос огромном потенцијалу, стрептотрицин је одбијен. Наиме, током почетних истраживања установљено је да је токсичан за људске бубреге. Патолог Џејмс Kирби са Универзитета Харвард и његове колеге су овај заборављени антибиотик, истражили његова својства и представили га под новим именом – ноурсеотрицин. С појавом патогена отпорних на више лекова, за које постоји мало или нимало доступних антибиотика за лечење, време је да се поново размотри и истражи потенцијал онога што смо раније превидели”, рекао је Kирби за Science Alert.

Ноурсеотрицин производе грам-позитивне бактерије из земљишта. То је заправо мешавина антибиотика, стрептотрицин Ф (С-Ф) и стрептотрицин Д (С-Д). Док ноурсеотрицин и С-Д имају токсичне ефекте на ћелије бубрега, Kирби и његове колеге су открили да то није случај са С-Ф. Ово једињење је и даље веома ефикасно у убијању грам-негативних бактерија отпорних на лекове, али у концентрацијама које нису токсичне.

(Б92)

О аутору

administrator

Оставите коментар