МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ПОРТРЕТ ЈЕДНОГ АТОМА

130 pregleda
Shutterstock

Научници данас користе високоенергетско рендгенско светло да би боље докучили атоме и молекуле и реконструисали њихове кристалне структуре. Међутим, све до скоро најмања величина коју су успевали да ухвате помоћу тих зрака био је атограм – око 10.000 или више атома, јер је рендгенски сигнал који они производе изузетно слаб. Али група истраживача предвођена физичаром Толулопом Ајаји са Универзитета у Охају је помоћу рендгенских зрака препознала својства појединачног атома.

Постоје различите технике помоћу којих се истражује структура изузетно малих величина. Једна је синхротронска рендгенска техника којом се рендгенско светло појачава да би се постигло емитовање интензивног зрачења. У жељи да истраже структуре на атомској скали, Ајаи и сарадници су користили комбинацију синхротронских рендгенских зрака и скенирајући тунелски микроскоп. Поступак користи оштар врх који делује као проводна сонда међу електронима за испитивање феномена познатог као квантно тунелирање.

Kомбиновањем обе технике добија се тунелски микроскоп синхротронског рендгенског скенирања или скраћено SX-STM. Појачано икс-зрачење јаче делује на узорак, а детектор у облику игле прикупља његову фотоемисију. Тако је први пут у снимљен први појединачни атом, и то гвожђа. Зашто је ово важно? Ово откриће побољшаће откривање и проучаваер материјале. Сада можемо тачно да откријемо тип одређеног атома”, објаснипо је Ајаи у саопштењу са Универзитета у Охају.

(Национална географија)

О аутору

administrator

Оставите коментар