МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ПАЛМА ЦВЕТА ПОД ЗЕМЉОМ

244 pregleda
Илустрација

Научници Kраљевских ботаничких вртова (RBG) Kew и партнери открили су нову врсту палме и назвали је Pinanga subterranea, а њено име долази од латинске речи за подземље. Врста је добро позната мештанима тропског острва Борнео у југоисточној Азији, који воле грицкати њен јаркоцрвени, слатки и сочни плод. Биљку су открили истражовачи који су описали око 300 врста палме на истом острву.

„Проучавам палме 30 година и задивљен сам како нас и даље изненађују”, рекао је Вилијам Бејкер, виши руководилац истраживања у Tree of Life у саставу RBG Kew. Ово неочекивано откриће поставља много више питања него што даје одговора. Што опрашује палму? Kако опрашивач проналази цвеће испод земље? На који је начин овај феномен еволуирао и чиме ће нас палме још изненадити?” Pinanga subterranean придружује се групи од више од 2.500 врста палми познатих науци, од којих чак половини прети изумирање.

Палма је разасута по прашумама западног Борнеа, прелазећи државне границе од Саравака у Малезији до Kалимантана у Индонезији. Пре научног описа биљка је имала име на најмање три локална језика: Pinang Tanah, Pinang Pipit, Muring Pelandok и Tudong Pelandok. Упркос томе што је добро позната људима с Борнеа, научна заједница потпуно је превидела врсту и то је истакло потребу за ужом сарадњом с домородачким заједницама. Научнике је на постојање биљке први упозорио коаутор студије Пол Чаи, малезијски ботаничар и имењак врсте палме Pinanga chaiana. Први пут се сусрео с палмом 1997. док је чистио густо лишће које је окруживало младу биљку да би ју боље снимио. Било их је неколико, али само једна с плодовима.

Истраживачи из Kewa, Бенедикт Кунхаузер, Пeтер Петое и Вилијам Бејкер, поново су посетили резерват за дивље животиње Lanjak Entimau у 2018. и прикупили неколико примерака палме за истраживање.Без дојаве нашег малезијског колеге др Пола Чија вероватно бисмо ову узбудљиву нову врсту заминили за неугледну садницу палме и прошли покрај ње”, изјавио је Kунхаузер.Уместо тога, научно смо описали невероватно редак случај геофлорије, а то је подземно цетање и први познати пример те врсте у целој породици палми. То је доиста откриће које се догађа једном у животу.”

Већина цветница своје цветове и плодове развија изнад земље, што олакшава опрашивање и распршивање семења. Но постоји малена подгрупа биљака који је еволуирала до цветања и плодова под земљом, уочена код 171 врсти, 89 родова и 33 биљне породице. Студија је објављена у часопису PALMS – Journal of the International Palm Society.

(Илустрација Randi Agusti/RBG, Kew)

(Индекс)

О аутору

administrator

Оставите коментар