МЕЂУ ИЗМЕЂУ

АЛГЕ ТРУЈУ ПИЈАЋУ ВОДУ

179 pregleda
Илустрација

Смртоносна бактерија убија рибе, птице и друге животиње, а такође изазива забринутост за јавно здравље, јер језеро, које се налази у Северној Ирској, служи као извор 40 одсто све пијаће воде у том делу Британије.. Највеће слатководно језеро на британским острвима, које је извор за скоро половину пијаће воде у Северној Ирској, у великој мери је затровано токсичним алгама.

„Лох Нес, највеће слатководно језеро у Великој Британији и Ирској, затровано је токсичним плавозеленим алгама у апокалиптичним размерама”, наводи Sky News и додаје да је узрок тровања ширење смртоносне бактерије због испуштања отпадних вода и пољопривредног отпада. То доводи до угинућа риба, птица и других животиња, а такође изазива забринутост за јавно здравље, јер језеро које се налази у Северној Ирској служи као извор 40 одсто све пијаће воде у том делу Британије, наводи телевизија.

Некада бистра вода добила је јарко зелену боју, а многи становници који се годинама баве риболовом или другим пословима на језеру више не могу да наставе са својим активностима. Sky News наводи да ситуацију отежава политичка ситуација у Северној Ирској, након што је Демократска унионистичка партија (DUP), која је изгубила на прошлим изборима, одбила да формира нову владу с партијом Шин Фејн, која је добила већину гласова. Како се додаје, без владе и ресорног министра за животну средину, нема ко да предузме одговарајуће мере у смислу успостављања контроле над ванредном ситуацијом. Погледајте https://rt.rs/magazin/50154-sev%D0%B5rna-irska-velika-britanija-jezero-voda/.

(РТ Балкан)

О аутору

administrator

Оставите коментар