MEĐU IZMEĐU

ALGE TRUJU PIJAĆU VODU

156 pregleda
Ilustracija

Smrtonosna bakterija ubija ribe, ptice i druge životinje, a takođe izaziva zabrinutost za javno zdravlje, jer jezero, koje se nalazi u Severnoj Irskoj, služi kao izvor 40 odsto sve pijaće vode u tom delu Britanije.. Najveće slatkovodno jezero na britanskim ostrvima, koje je izvor za skoro polovinu pijaće vode u Severnoj Irskoj, u velikoj meri je zatrovano toksičnim algama.

„Loh Nes, najveće slatkovodno jezero u Velikoj Britaniji i Irskoj, zatrovano je toksičnim plavozelenim algama u apokaliptičnim razmerama”, navodi Sky News i dodaje da je uzrok trovanja širenje smrtonosne bakterije zbog ispuštanja otpadnih voda i poljoprivrednog otpada.To dovodi do uginuća riba, ptica i drugih životinja, a takođe izaziva zabrinutost za javno zdravlje, jer jezero koje se nalazi u Severnoj Irskoj služi kao izvor 40 odsto sve pijaće vode u tom delu Britanije, navodi televizija.

Nekada bistra voda dobila je jarko zelenu boju, a mnogi stanovnici koji se godinama bave ribolovom ili drugim poslovima na jezeru više ne mogu da nastave sa svojim aktivnostima.Sky News navodi da situaciju otežava politička situacija u Severnoj Irskoj, nakon što je Demokratska unionistička partija (DUP), koja je izgubila na prošlim izborima, odbila da formira novu vladu s partijom Šin Fejn, koja je dobila većinu glasova.Kako se dodaje, bez vlade i resornog ministra za životnu sredinu, nema ko da preduzme odgovarajuće mere u smislu uspostavljanja kontrole nad vanrednom situacijom. Pogledajte https://rt.rs/magazin/50154-sev%D0%B5rna-irska-velika-britanija-jezero-voda/.

(RT Balkan)

O autoru

administrator

Ostavite komentar