ТАКНУТО ЋАКНУТО

„АЈПОД” ИЗ ДОБА РОПСТВА

Unsplah/Batu Gezer

Unsplah/Batu Gezer

Да, ове ствари се се дешавале у исто време! 16 невероватних историјских подударности: вунасти мамути и египатске пирамиде, Мачу Пикчу и Сикстинска капела; укидање ропства и „ајпод”… и још 13 ствари за које не бисте помислили да су се десиле у оквирно исто време.

1. Последње погубљење гиљотином и Ратови звезда”

Последње погубљење гиљотином у Француској догодило се након премијере првог филма Ратова звезда”, ретроактивно названог Епизода IV: Нова нада. Усвојен од Луја XIV као хуман начин погубљења, гиљотина је остала у употреби скоро два века после његове владавине, па је последњи пут пала 10. септембра 1977. године, скоро четири месеца након што је први филм Ратова звезда” дошао у биоскопе.

2. Универзитет Оксфорд и Астечко царство

Један од најпознатијих универзитета у свету, енглески Оксфорд, постоји (у неком облику) од 1096. године, али 1231. магистри су га званично прогласили универзитетом. Астечко царство, древно – како је често називано – основано је тек око 1430. године, скоро 200 година након што је Оксфорд званично постао универзитет.

3. Фашистичка Шпанија и Мајкрософт”

Од октобра 1936, до новембра 1975. године шпанијом је владао Франциско Франко, фашистички диктатор. С друге стране баре, маја 1975. године, Американци Бил Гејтс и Пол Ален основали су „Мајкрософт”. Kонтраст између развоја ове две земље у том тренутку је у најмању руку оштар.

4. Звездана ноћ” и Нинтендо”

Вероватно не бисте сместили видео-игре и уље на платну из 19. века у исти тренутак у историји, али Винсент ван Гог је своје ремек-дело Звездана ноћ” насликао 1889. године док је боравио у психијатријској болници, исте године када је Нинтендо” основан као корпорација.

5. Укидање ропства и „ајпод

Стив Џобс је 2001. године променио свет када је лансирао прву верзију „ајпода (iPod). С меморијом за 1.000 до 2.000 песама и батеријом која траје 10 сати, „ајпод” прве генерације сада се налази у историјским музејима. Пет година касније, у исто време када је лансиран „ајпод шесте генерације, укинуто је ропство у Мауританији, последњој земљи на свету где је још било законито.

6. Вунасти мамути и египатске пирамиде

Пирамиде у Гизи остају једна од највећих мистерија на свету – како су тачно изграђене без савремених машина? Пирамиде су изграђене између 2550. и 2490. године пре нове ере, и то док су праисторијски вунасти мамути још ходали земљом. Последње створење из леденог доба умрло је 1650. године пре нове ере, око 900 година након што су пирамиде довршене.


(Shutterstock)

7. Јуан династија и Битка код Kресија

Склони смо да развој оружја замишљамо линеарно, али историја показује да није случај. Најранији познати бронзани пиштољ, који је користио барут, настао је у време династије Јуан, око 1332. године. Нешто више од десет година касније, битка Француза и Енглеза код Kресија, која се завршила 1346. године у којој се користио самострел као убојито оружје.

8. Пад Римског царства и откриће Америке

Источно римско царство (познато и као Византијско царство) пало је 1453. године. Четрдесет година касније, 1492, Kристифор Kолумбо се искрцао на тло Америке. То значи да је много људи који су себе сматрали Римљанима или Ромејима (једном од најстаријих цивилизација на свету) чуло за откриће новог континента.

9. Завршен људски геном и Сентинелци

Године 2006. научници који су радили на Пројекту људског генома објавили низ хромозома 1: последњи и највећи део људског генетског кода. Ова огромна вест за науку и технологију дошла је у исто време кад и вест да је изоловано племе Сентинелци убило два индијска рибара која су се приближила њиховом острву.

10. Османско царство и Чикаго кубс”

Све до 2016. године, бејзбол тим Чикаго кубс” није освојио титулу 108 година, од 1918. Османско царство, које је основано 1299. године, није пало до 1918, и трајало је још пет година после тога, што се не може рећи за успехе чикашког клуба.

11. Ана Франк и Мартин Лутер Kинг

Ана Франк и Мартин Лутер Kинг млађи су хероји и историјске иконе. На њих се гледа са истим страхопоштовањем и обожавањем, а обоје су рођени 1929. године.

12. Харвард и Краљ Сунце”

Најстарија високошколска установа у Америци, Универзитет Харвард, основан је 1636. године и добио је име по свом првом добротвору,Џону Харварду. Две године касније, 1638, рођен је Луј XIV („Краљ Сунце), који је постао краљ са само 4 године.

13. Мачу Пикчу и Сикстинска капела

Датирањем угљеником градња Мачу Пикчуа смештена је оквирно у 1450. годину, само 23 године пре почетка изградње Сикстинске капеле 1473. године.

14. Махатма Ганди и Адолф Хитлер

Једна икона мира, друга икона терора и мржње, Махатма Ганди и Адолф Хитлер живели су у исто време. Хитлер је умро 1945. године; Ганди је убијен три године касније 1948. У једном тренутку, Ганди је чак написао Хитлеру писмо молећи га да поново размисли о рату.

15. Њутови закони и суђења вештицама у Салему

Исак Њутн је 1686. године заувек променио физику када је објавио своја три закона кретања. Пет година касније почело је суђење вештицама у Салему. Чудно је како се нешто тако научно и нешто тако сујеверно десило отприлике у исто време.

16. Леонардо да Винчи и цар Kонстантин XI Палеолог Драгаш

Kонстантин XI Драгаш био је последњи источноримски цар. Умро у мају 1453, на дан када је пао Kонстантинопољ, и само што је чувени ренесансни уметник Леонардо да Винчи прославио свој први рођендан (15. април 1452.).

(Извор Национална географија)

О аутору

Stanko

Оставите коментар