SRPSKI BISERI

ALGORITAM ODLUČUJE

613 pregleda

Srpsko-kineski tim Univerziteta iz Novog Sada i Univerziteta iz Šenžena odneo je srebrnu medalju na internacionalnom takmičenju Internet + za inovacije i preduzetništvo” u Kini, u konkurenciji iz 117 zemalja. Srebrni studenti iz Novog Sada iza sebe su ostavili kolege sa Oksforda, Kembridža, Harvarda i Stenforda.

Tim koji je predvodio Mijat Kustudić, master inženjer menadžmenta Fakulteta tehničkih nauka u kategoriji „Inovacije predstavio je algoritam za rešavanje problema nedovoljnog propusnog opsega servera i problem živog prenosa u video industriji.Algoritam pomoću veštačke inteligencije sam odlučuje od koga će da preuzima podatke uzimajući u obzir vreme i distancu. Svaki put kada želimo da gledamo video sa interneta kompjuter ili telefon mora da komunicira isključivo sa serverom. Zahvaljujući ovom proizvodu, video podaci se ne uzimaju samo sa servera nego i od drugih korisnika koji gledaju isti video u tom trenutku”, objašnjava Mijat Kustudić.

Pored njega, u ovom međunarodnom timu bili su Nikola Kustudić, doktorand na arhitekturi Fakuteta tehničkih, Maja Gulan, master inženjer menadžmenta, Hafiz Mustansar Javaid iz Pakistana i Ting Xie iz Kine.

U konkurenciji takmičenja bilo je više od 1,47 miliona projekata koje su prijavili studenti sa više od četiri hiljade univerziteta iz celog sveta.

„Ideja je nastala zajedničkim radom, kolega Ksie Ting koji je već imao iskustva u video striming tehnologiji zbog svog rada u ,Tencentu’, koji je jedan od vodećih tehnoloških konglomerata, dok je naš zajednički mentor profesor Ben Niu vrhunski stručnjak za optimizaciju pomoću veštačke inteligencije”, kaže Mijat Kustudić.


S mentorom Ben Niuom i kolegama iz Šenžena

Mijat Kustudić radi kao asistent francuske škole za biznis na Šenžen univerzitetu na kome je tokom školovanja dobio nagradu za izuzetne doprinose, a sjajne rezultate postigao je i u drugim međunarodnim projektima u Srbiji, Nemačkoj i Liberiji.

„Dosadašnja znanja i iskustva su mi omogućila da sagledam celokupan proces razvoja ovakvog proizvoda. Upotrebio sam svoje znanje o veštačkoj inteligenciji da bih nadgledao i pratio kreiranje programa, a svoje menadžerske sposobnosti u analiziranju potreba tržišta, koordinisanju tima i osmišljavanju prezentacije”, objašnjava Mijat Kustudić.

On dodaje da zahvaljujući master studijama, konkretno modulu Projektni menadžment, razume koji je proces razvoja proizvoda i koliko je važno imati znanja iz različitih oblasti.Zahvaljujući FTN-u otišao sam na razmenu studenata u Nemačku, potom u Liberiju, tako da mi je Fakultet pružio, ne samo nova znanja, nego i životna iskustva”, ističe Mijat Kustudić .

Maja Gulan je na projektu bila sistem inženjer, a zadatak joj je bio analiza i istraživanje tržišta, kao i deo softverskog razvoja. Završila je master studije Inženjerskog menadžmenta koje su joj, kaže, pomogle da primeni teorijska znanja u rešavanju praktičnih problema.

„Kada imate tako čvrstu bazu znanja, posle je lako nadograđivati kroz dalje obrazovanje i radno iskustvo. Osnovne studije sam završila na studijskom programu Računarstvo i automatika, a iskustvo sam takođe stekla kroz praksu na Univerzitetu u Tajlandu i kroz studentsku razmenu na Univerzitetu La Sapienca u Rimu”, kaže Maja Gulan.


Finale u gradu Gvandžu, Srbi su se iključili onlajn

Treći član srebrnog tima iz Srbije, Nikola Kustudić, bio je kompjuter inženjer projekta. On kaže da je na studijama arhitekture naučio inženjerski pristup rešavanju problema i stekao osnove za dalje učenje.

„Na master studijama iz savremenih teorija i tehnologija u arhitekturi sam uvideo mogućnost interdisciplinarnosti, koja je osnova mog daljeg istraživanja. Zahvaljujući Fakultetu tehničkih nauka sam imao priliku da odem na studentsku razmenu u Bari u okviru doktorskih studija”, ističe Nikola Kustudić.

Maja Gulan i Nikola Kustudić su doktorandi na Univerzitetu Šenžen. Na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu za Sputnjikkažu da njihov Departman za industrijsko inženjerstvo i menadžment sarađuje i sa drugim renomiranim kineskim instuticijama, pa je studentima pružena mogućnost da studiraju na prestižnim kineskim univerzitima, gde su odlično prihvaćeni.

(Izvor Sputnjik)
(Fotografije Mijat Kustudić)

O autoru

administrator

Ostavite komentar