СРПСКИ БИСЕРИ

АЛГОРИТАМ ОДЛУЧУЈЕ

Никола и Мијат Кустудић и Маја Гулан

Српско-кинески тим Универзитета из Новог Сада и Универзитета из Шенжена однео је сребрну медаљу на интернационалном такмичењу Интернет + за иновације и предузетништво” у Кини, у конкуренцији из 117 земаља. Сребрни студенти из Новог Сада иза себе су оставили колеге са Оксфорда, Кембриџа, Харварда и Стенфорда.

Тим који је предводио Мијат Кустудић, мастер инжењер менаџмента Факултета техничких наука у категорији „Иновације представио је алгоритам за решавање проблема недовољног пропусног опсега сервера и проблем живог преноса у видео индустрији.Алгоритам помоћу вештачке интелигенције сам одлучује од кога ће да преузима податке узимајући у обзир време и дистанцу. Сваки пут када желимо да гледамо видео са интернета компјутер или телефон мора да комуницира искључиво са сервером. Захваљујући овом производу, видео подаци се не узимају само са сервера него и од других корисника који гледају исти видео у том тренутку”, објашњава Мијат Кустудић.

Поред њега, у овом међународном тиму били су Никола Кустудић, докторанд на архитектури Факутета техничких, Маја Гулан, мастер инжењер менаџмента, Хафиз Мустансар Јаваид из Пакистана и Тинг Xие из Кине.

У конкуренцији такмичења било је више од 1,47 милиона пројеката које су пријавили студенти са више од четири хиљаде универзитета из целог света.

„Идеја је настала заједничким радом, колега Ксие Тинг који је већ имао искуства у видео стриминг технологији због свог рада у ,Тенценту’, који је један од водећих технолошких конгломерата, док је наш заједнички ментор професор Бен Ниу врхунски стручњак за оптимизацију помоћу вештачке интелигенције”, каже Мијат Кустудић.


С ментором Бен Ниуом и колегама из Шенжена

Мијат Кустудић ради као асистент француске школе за бизнис на Шенжен универзитету на коме је током школовања добио награду за изузетне доприносе, а сјајне резултате постигао је и у другим међународним пројектима у Србији, Немачкој и Либерији.

„Досадашња знања и искуства су ми омогућила да сагледам целокупан процес развоја оваквог производа. Употребио сам своје знање о вештачкој интелигенцији да бих надгледао и пратио креирање програма, а своје менаџерске способности у анализирању потреба тржишта, координисању тима и осмишљавању презентације”, објашњава Мијат Кустудић.

Он додаје да захваљујући мастер студијама, конкретно модулу Пројектни менаџмент, разуме који је процес развоја производа и колико је важно имати знања из различитих области.Захваљујући ФТН-у отишао сам на размену студената у Немачку, потом у Либерију, тако да ми је Факултет пружио, не само нова знања, него и животна искуства”, истиче Мијат Кустудић .

Маја Гулан је на пројекту била систем инжењер, а задатак јој је био анализа и истраживање тржишта, као и део софтверског развоја. Завршила је мастер студије Инжењерског менаџмента које су јој, каже, помогле да примени теоријска знања у решавању практичних проблема.

„Када имате тако чврсту базу знања, после је лако надограђивати кроз даље образовање и радно искуство. Основне студије сам завршила на студијском програму Рачунарство и аутоматика, а искуство сам такође стекла кроз праксу на Универзитету у Тајланду и кроз студентску размену на Универзитету Ла Сапиенца у Риму”, каже Маја Гулан.


Финале у граду Гванџу, Срби су се икључили онлајн

Трећи члан сребрног тима из Србије, Никола Кустудић, био је компјутер инжењер пројекта. Он каже да је на студијама архитектуре научио инжењерски приступ решавању проблема и стекао основе за даље учење.

„На мастер студијама из савремених теорија и технологија у архитектури сам увидео могућност интердисциплинарности, која је основа мог даљег истраживања. Захваљујући Факултету техничких наука сам имао прилику да одем на студентску размену у Бари у оквиру докторских студија”, истиче Никола Кустудић.

Маја Гулан и Никола Кустудић су докторанди на Универзитету Шенжен. На Факултету техничких наука у Новом Саду за Спутњик кажу да њихов Департман за индустријско инжењерство и менаџмент сарађује и са другим реномираним кинеским инстутицијама, па је студентима пружена могућност да студирају на престижним кинеским универзитима, где су одлично прихваћени.

(Извор Спутњик)
(Фотографије Мијат Кустудић)

О аутору

Stanko

Оставите коментар