МЕЂУ ИЗМЕЂУ

АЛКОХОЛ УЗРОЧНИК РАКА

Shutterstock

Kако алкохол утиче на здравље људи? Сви воле да попију понеку чашицу алкохолног пића с времена на време, што због забаве, што да се опусте, али ретко ко размишља какве то има ефекте на здравље. Чак и једна ноћ у којој претерате са алкохолом може да се одрази на ваше тело и то на изненађујуће начине. Издвајамо седам најчешћих последица деловања алкохола на здравље.

Оштећује јетру

Kад редовно пијете, јетри не дајете време да то обради. То може довести до цирозе, узрокујући ожиљке на ткиву јетре. Ако се то догоди, јетра постаје неспособна да ослободи тело отровних супстанци које се налазе у алкохолу.

Слаби имунитет

Kонзумирање алкохола може ослабити имунолошки систем и на тај начин може да вас учини подложнијима вирусима и инфекцијама.

Лоше утиче на сан

Алкохол утиче на природни циклус спавања и РЕМ образац. Kако се тело ослобађа алкохола, држи вас у стању будности, а следећи дан се осећате уморно и исцрпљено.

Утиче на пробаву

Дуготрајно конзумирање алкохолних пића може да буде окидач за гастритис, односно упалу слузнице желуца. То је један од разлога због ког ћете повраћати дан након испијања алкохола. Дугорочно, алкохол може отежати апсорпцију хранљивих састојака из хране.

Ослабљује кости

Према Националном институту за злоупорабу алкохола и алкохолизам, обилно конзумирање може да омета процес надокнаде коштаног ткива. То временом може да отежа њихово залечење и тако ослаби кости.

Ризик од карцинома

Алкохол доприноси десетинама врста карцинома. Према Националном институту за карцином, жене које пију више од три пића дневно имају 1,5 пута већу вероватноћу за карцином дојке. Шансе за карцином уста и грла значајно расту код особа које пију више од 3,5 пића дневно – два до три пута је већа вероватноћа настанка канцер усне шупљине, ждрела и гркљана. Према подацима Центра за проучавање канцера Велике Британије, карцином јетре представља највећи ризик и тесно је повезан са конзумацијом алкохолних пића.

(Извор Н1)

О аутору

Stanko

Оставите коментар