MEĐU IZMEĐU

ČOKOLADA ZA ZDRAVO SRCE

279 pregleda

Čokolada može da bude zdrava za srce i da smanji rizik od oboljevanja koronarnih arterija, ako se jede jednom nedeljno, tvrde naučnici.

„Čokolada pomaže da krvni sudovi srca ostanu zdravi, kaže dr Čajakrit Kritanavong, jedan od autora studije urađene na Bejlor medicinskom koledžu u Hjustonu, objavljene u časopisu Evropskog udruženja kardiologa.Kritanavong dodaje kako su i ranije kliničke studije pokazivale da čokolada ima pozitivne efekte i na krvni pritisak i na zidove krvnih sudova, prenosi SNA njuz.„Hteli smo da ispitamo da li čokolada utiče i na koronarne arterije, koje snabdevaju srce krvlju. I da li je taj uticaj pozitivan ili negativan, dodaje američki naučnik.

Istraživači Bejlor koledža analizirali su šest velikih studija sprovedenih u poslednjih pet decenija, koje su ispitivale moguće veze između konzumiranja čokolade i koronarnih bolesti. U analizu je uključeno 336.289 učesnika koji su davali podatke o svom konzumiranju čokolade.Rezultati studije pokazuju da konzumiranje čokolade jednom ili više puta nedeljno mogu da smanje rizik od koronarnih bolesti srca za osam odsto.

„Čokolada sadrži sastojke koji su zdravi za srce, kao što su flavonoidi, metilksantini, polifenoli i stearniska kiselina, koji smanjuju upalne procese i mogu da povećaju dobar HDL holesterol u krvi, kaže Kritanavong.On objašnjava da umereno konzumiranje čokolade ima zaštitni efekat na srce, ali da je veoma moguće da jedenje većih količina može da šteti.„Šećer, masnoće i mleko u čokoladnim proizvodima takođe moraju da se uzmu u obzir, posebno kod ljudi koji pate od dijabetesa ili prekomerne težine, dodao je naučnik.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

administrator

Ostavite komentar