ЕРАЗМОВ ЗАВЕТ

АСАНЖОВО РАСПЕЛО

Памела Андерсон и Џулијан Асанж (Википедија)

Памела Андерсон и Џулијан Асанж (Википедија)

Прави рат  за слободу говора у виртуелним просторима интернета управо је  почео. И никада се неће завршити. За слободу говора ратоваће док буде света и века.

Проф. др Божидар Раденковић

Синдерион Великог инквизитора га је за тај злочин већ осудио на смрт. Очекује се да Британски прокуратор опере руке, а дотични буде мучен и разапет у бази Гвантанамо. Јешуа Ха Нозри га очекује.

Слободни свет мотри на
Великог брата, Орвелов
мит је мртав. Враћа се вера
у слободу говора.

Већ је припремио место с своје десне стране. Блудник који је својим страдањем постао светац, ослободивши људе стега орвеловског мита, из сурове америчке казнионице вазнеће се право у небо. Светица и грешница Памела Андерсон ће му пред распело, у катакомбама Еквадорске амбасаде, сузама опрати ноге, натрљати их мирисним уљима и бујном косом их осушити.

Новија историја ће се делити на време пре и после Џулијана Асанжа, који је Великом инквизитору даровао „царево ново одело”. Хилари Клинтон је, у својству државне секретарке, на конференцији за штампу изјавила да се новинари о разговорима у администрацији могу информисати на „Викиликсу”.

Слободан свет мотри на Великог брата, Орвелов мит је мртав. Враћа се вера у слободу говора.

У зверињаку Великог инквизитора је ванредно стање. „Амазон” отказује уговор Викиликсу”. „Мастеркард”, „Виза”, „Пејпел и Швајцарске поште без законског основа отимају му новац. Надају се да ће за то разбојништво добити коцкицу шећера. Али њихове сајтове блокирају хакери. Број сајтова који нуде садржај „Викиликса” расте из дана у дан. Уз „Викиликс” су „Њујорк тајмс”, „Гардијан”, „Монд”, Шпигл” и „Ел паис”.

Иронија је у томе што се
виртуелна заједница и сав
слободни свет боре за циљеве
који су записани у Првом амандману
Устава Великог инквизитора.

Прави рат  за слободу говора у виртуелним просторима интернета управо је  почео. И никада се неће завршити. За слободу говора ратоваће док буде света и века.

Иронија је у томе што се виртуелна заједница и сав слободни свет боре за циљеве који су записани у Првом амандману Устава Великог инквизитора: „Congress shall make no law respecting an establishment of religion, or prohibiting the free exercise thereof; or abridging the freedom of speech, or of the press”.

Док  Џулијан Асанж одлази у легенду, размишљам о Сократу, Михајлу Булгакову…  Пре очима ми промичу сцене из „Мајстора и Маргарите”. При помисли да бих на „Амазону” могао купити ову драгу књигу, обузео ме је осећај гађења као да сам ушао у касапницу код људождера.

Управо тада сам схватио да је нова ера већ почела. Био је то дан први!

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар