MEĐU IZMEĐU

ASTEROID S TRI MESECA

180 pregleda
Ilustracija

Svemir je prepun iznenađenja za astronome, a jedno takvo predstavlja i prvo otkriće asteroida koji ima čak tri satelita (meseca) oko sebe u pojasu asteroida između Marsa i Jupitera.Već je bilo poznato da asteroid (130) Elektra ima dva meseca u svojoj orbiti, no treći se skrivao u podacima koje je prikupio vrlo veliki teleskop Evropske južne opservatorije u Čileu. Antoni Berdo iz Nacionalnog instituta za astronomska istraživanja Tajlanda smislio je novi algoritam za obradu podataka i upotrebio ga za novi pogled na podatke opažanja Elektre iz 2014. godine.

Potvrdio je dva prethodno poznata meseca i omogućio otkriće bleđeg, trećeg meseca, koji više nije skriven sjajem glavnog asteroida. Pomenuti istraživač je vodeći autor studije nedavno objavljene u naučnom časopisu Astronomy & Astrophysics Asteroid Elektra se nalazi u glavnom asteroidnom pojasu Sunčevog sistema između Marsa i Jupitera, a njegova neobična priroda privukla je određenu naučnu pažnju.Otkriće će pomoći astronomima da razumeju kako se ti sateliti formiraju i, zauzvrat, pruža ključne informacije o formiranju planeta i evoluciji Sunčevog sistema, stoji u saopštenju Evropskog južne opservatorije.

Asteroidni sistem Elektra mogao bi biti prvi te vrste koji je otkriven, ali verovatno nije jedini. Nova metoda analize podataka može se primeniti i na druge asteroide i pokrenuti svojevrsnu potragu za blagom, za drugim četvorkama koje se skrivaju u arhivskim podacima teleskopa.

(Ilustracija NARIT/Anthony Berdeau/Songkran K.)

(Izvor Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar