MEĐU IZMEĐU

BAKTERIJAMA NA BOMBE

Ilustracija (Vikipedija)

Nemački naučnici su razvili novi metod uništavanja municije koja je nakon rata ostala na dnu Baltičkog mora, koristeći bakterije koje uništavaju toksične i opasne materije, prenosi list „Tajms”.

Prema nekim podacima, mine i granate, koje se još uvek nalaze na dnu Baltičkog mora, mogu pretvoriti u pepeo nekoliko malih gradova. Ali sada je problem u tome što se one raspadaju i na taj način truju Svetski okean toksičnim materijama. Osim toga, neeksplodirana municija predstavlja pretnju za trgovačku flotu, kao i za polaganje kablova i cevi na dno mora, a pritom je Baltička vodena oblast jedna od ekonomskih zona u Evropi koja se najaktivnije razvija.

Zbog toga je nezaobilazno rešavanje problema utilizacije i onesposobljavanja takvih mina i dubinskih bombi. Nemački naučnici su predložili korišćenje specijalnih bakterija u ovu svrhu, koje bukvalno uništavaju TNT. Da bi se bakterije „usmerile“ na municiju, predlaže se da se municija prekrije posebnom membranskom mrežom, koja će biti natopljena milionima mikroba. Kao rezultat toga, TNT i druge opasne materije razgradiće se na bezopasan ugljen-dioksid i vodu.

Istraživači su već izveli eksperiment na kopnu i prilično su zadovoljni rezultatima, jer su se bakterije odlično pokazale prilikom onesposobljavanja municije.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar