МЕЂУ ИЗМЕЂУ

БАМБУС НИЈЕ УВЕК БОЉИ

280 pregleda
Getty Images

Чаше од бамбуса, које се сматрају бољим за живорну средину од пластике, нису увек добра ствар, иако се, углавом, препоручује избегавати производе за једнократну употребу. Многе посуде од бамбуса садрже меламинске смоле (MFH), пластику која није биоразградива и може бити штетна за здравље. Kада се такво посуђе а производи од фино самљевених влакана, пластика се користи као везиво које им даје облик.

MFH сам по себи није проблем, ако посуду користите за хладнија пића и напитке. Али ако их изложите температурама изнад 70 Целзијусових степени, постоји ризик да штетне твари пређу у храну, попут свеже кафе или супе. Уколико садржај загревате у микроталасној те материје могу прећи у храну, пема истраживању немачког Института за процену ризика. Формалдехид може иритирати очи, кожу и респираторне путеве, а и може бити канцероген. Меламин би могао бити одговоран за болести бешике и бубрега.

Стога користите алтернативне материјале за ношење кафе, чаја и друге вруће хране, препоручује речена научна установа. Ако нисте сигурни да ли их можете користити у микроталасној, проверите на производу јер би требалоо да има симбол који означава максималну температуру којој материјал може бити изложен. Иначе, користите само производе од чистог бамбуса. Структура таквих здела, даски за резање намирница или тањира слична је онима од дрвета, саветује немачка организација за заштиту потрошача Stiftung Warentest. Треба имати на уму да произвођачи не морају навести на производу садрже ли млевена влакна и меланимске смоле.

(Зимо)

О аутору

administrator

Оставите коментар