MEĐU IZMEĐU

BAMBUS NIJE UVEK BOLJI

276 pregleda
Getty Images

Čaše od bambusa, koje se smatraju boljim za živornu sredinu od plastike, nisu uvek dobra stvar, iako se, uglavom, preporučuje izbegavati proizvode za jednokratnu upotrebu.Mnoge posude od bambusa sadrže melaminske smole (MFH), plastiku koja nije biorazgradiva i može biti štetna za zdravlje.Kada se takvo posuđe a proizvodi od fino samljevenih vlakana, plastika se koristi kao vezivo koje im daje oblik.

MFH sam po sebi nije problem, ako posudu koristite za hladnija pića i napitke. Ali ako ih izložite temperaturama iznad 70 Celzijusovih stepeni, postoji rizik da štetne tvari pređu u hranu, poput sveže kafe ili supe. Ukoliko sadržaj zagrevate u mikrotalasnoj te materije mogu preći u hranu, pema istraživanju nemačkog Instituta za procenu rizika.Formaldehid može iritirati oči, kožu i respiratorne puteve, a i može biti kancerogen. Melamin bi mogao biti odgovoran za bolesti bešike i bubrega.

Stoga koristite alternativne materijale za nošenje kafe, čaja i druge vruće hrane, preporučuje rečena naučna ustanova. Ako niste sigurni da li ih možete koristiti u mikrotalasnoj, proverite na proizvodu jer bi trebaloo da ima simbol koji označava maksimalnu temperaturu kojoj materijal može biti izložen.Inače, koristite samo proizvode od čistog bambusa. Struktura takvih zdela, daski za rezanje namirnica ili tanjira slična je onima od drveta, savetuje nemačka organizacija za zaštitu potrošača Stiftung Warentest.Treba imati na umu da proizvođači ne moraju navesti na proizvodu sadrže li mlevena vlakna i melanimske smole.

(Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar