МЕЂУ ИЗМЕЂУ

БЕСПЛАТНО ШКОЛОВАЊЕ

„Паметна рукавица” (Т. Живановић)

Четворогодишња стипендија матуранту Николи Крстићу после текста у „Новостима”. Студије му омогућио Рачунарски факултет. Направио „паметну рукавицу” за слабовиде.

После текста у „Вечерњим новостима” о Николи Крстићу, матуранту ЕТШ „Никола Тесла” који је направио „паметну рукавицу” за слепе и слабовиде, Рачунарски факултет (РАФ) доделио је младом проналазачу стипендију за четворогодишње студије. Никола није крио своје одушевљење овим гестом, тим пре што му је и жеља била да настави школовање баш на овој високошколској установи.

„Сматрам да је то један од најбољих
факултета у области која ме занима,
како у Србији тако сигурно и шире, и без
размишљања бих га свакоме препоручио.”

Уз захваланост „Новостима”, Никола истиче да му се после текста јавило много добрих људи који су му помогли да одмакне у усавршавању свог изума, а стигла су и признања за његов рад. На такмичењу за „Најбољу бизнис идеју 2018. године” освојио је друго место, а тиме и неопходна новчана средства с којима је финализирао други прототип рукавице, а остало је новца и у тренутном развоју трећег, финалног прототипа. Такође, постао је и део Научно-технолошког парка на Звездари.

Никола Крстић

– Рачунарски факултет у Београду је одлучио да ме стипендира на академским студијама у области рачунарских наука – каже Никола Крстић. – Тако ми се испунила једна од највећих жеља – да упишем добар факултет. РАФ је одувек био први на листи, још од момента када сам се први пут упознао с тим факултетом, одувек сам знао да ту припадам. Сматрам да је то један од најбољих факултета у области која ме занима, како у Србији тако сигурно и шире, и без размишљања бих га свакоме препоручио. Надам се да ћу оправдати стипендију коју сам добио и да ћу бити вредан и одговоран студент.

Никола обећава да ће финални прототип бити идеални спој изгледа, ергономије и функционалности, какав је од почетка замишљао, а који свако од слепих и слабовидих особа може да користи.

У обраложењу одлуке да Николи Крстићу понуди бесплатно четворогодишње школовање, Рачунарски факултет наводи да, поред тога што је аутор „паметне рукавице”, јединствене у свету, млади научник је добитник великог броја диплома како са републичких такмичења из физике, електротехнике, тако и из других области попут предузетништва.

– С обзиром на Николин генијални изум и таленат за рачунарске науке, а и жељу да упише студије баш на нашем факултету, надамо се да ће прихватити пуну стипендију за академске студије у трајању од четири године коју му је факултет доделио – наводе у одлуци. – Верујемо да би то био његов сигуран корак ка квалитетном образовању и још успешнијој будућности.

(Бранка Борисављевић Новости)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар