EKOSOFIJA

KUDA IDU PTICE PEVAČICE

1.334 pregleda

„Prema nekim procenama, moguće je da smo u poslednjih 40 godina izgubili gotovo polovinu ptica pevačica”, rekla je ornitolog Bridžet Stačberi za Si-Bi-Es. Poznato je da buka znatno utiče na smanjenje njihove brojnosti.

Staništa ptica pevačica ugrožena su upotrebom pesticida, zagađenom vodom i vazduhom, urbanizacijom prirodnih predela… Primera radi, prema podacima Severnoameričkog udruženja za istraživanje divljih ptica, purpurna lastavica ‒ vrsta ptice pevačice ‒ izgubila je oko 78 posto svoje populacije od 1970. godine.

Prošle godine članovi tima vođeni Stačberijevom prikačili su geolokatore (sitne uređaje) na 20 purpurnih lastavica. „Videli smo ptice koje su za samo dva dana putovale od Pensilvanije do obale Meksika”, rekli su. To je oko 1.300 kilometara. Podaci geolokatora ukazuju i na faktore koji negativno utiču na ptice. „Klimatske promene predstavljaju novu pretnju za ptice pevačice”, napominje Bridžet Stačberi.

„Ako ne možemo shvatiti gde umiru, ne
možemo shvatiti ni zašto umiru, i ne
možemo primeniti strategije očuvanja
kako bismo zaustavili opadanje brojnosti”.

Purpurne lastavice, kao i ostale ptice pevačice, tokom zime borave u južnim podnebljima, i vraćaju se u svoja gnezda na proleće. Međutim, moguće je da se ptice sve teže prilagođavaju činjenici da, usled klimatskih promena, proleće dolazi ranije svake godine. Usled te pojave, njihovo kretanje se menja.

Purpurna lastavica (Vikipedija)

Ptice pevačice, međutim, i dalje čuvaju ključni komadić slagalice. Ne znamo kuda odlaze pred smrt. „Ako ne možemo shvatiti gde umiru, ne možemo shvatiti ni zašto umiru, i ne možemo primeniti strategije očuvanja kako bismo zaustavili opadanje brojnosti”, navode u Centru za migracije ptica Instituta Smitsonijan.

Ipak, može pomoći „Ikarus” ‒ sistem koji prati označene ptice, pa i druge životinje, pomoću određene tehničke opreme i antena postavljenih na Međunarodnu svemirsku stanicu. Sistem bi naučnicima pružio vredne podatke o životu ptica, ali i o tome kako umiru. Planirano je da sistem krene sa radom u avgustu. Projekat ima čak i više ambicija. Tehnologija ne samo da prati čitav život ptica već i istražuje živote malih životinja poput pčela.

„Ikarus” bi takođe mogao čak i da pomogne u praćenju širenja epidemija poput ebole i ptičjeg gripa. Praćenjem divljih životinja možemo dobiti dragocen uvid u predstojeće prirodne katastrofe. „Postoje naučni podaci koji pokazuju da životinje mogu predvideti zemljotrese, vulkanske erupcije i cunamije”, rekao je vođa projekta Martin Vikelski.

(Maja Stojanović, RTS)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar