МЕЂУ ИЗМЕЂУ

БЕЗУКУСНИ ПАРАДАЈЗ

Pixabay

Pixabay

Научници напокон открили разлог.

Kад сте последњи пут осетили прави, укус парадајза? У потрази за сочним често ћемо се јако разочарати, посебно ако га тражимо у неком од супермаркета, где нас најчешће дочекује онај чији укус можемо назвати безличним. Kао да жваћеш папир”, кажу многи од нас. Можда сте се запитали због чега је укус такав, то јест зашто уопште нема укус?

Једно истраживање даје одговор на то питање, и показује да у 93 одсто парадајза данас недостаје верзија гена која му даје његов окус. Упркос томе што мислимо да је кривац генетска модификација, заправо узрочник лежи у узгајивачима, то јест њиховом покушају да извуку највећу економску добит. Током времена гени који појачавају укус изгубили су се или су током процеса размножавања негативно изабрани. Зато данашњем парадајзу из супермаркета недостаје генетска разноликост, па тако и укус, пише BigThink, а преноси 24сата.хр.

„Током гајења и побољшања парадајза људи ће се већином фокусирати на оно што ће им повећати производњу, продукцију, попут величине самог плода и доброг подношења складиштења. Неки гени који су укључени у остале важне особине плода, и њихове реакције на стрес, током овог процеса су изгубљени”, рекао је Ђангјун Феи са Универзитета Kорнел.

Своје откриће објавио је научном часопису Nature Genetics, у којем су анализирани генетски подаци 725 парадајза, култивисаних и дивљих, које су важне због генетске различитости. Затим су ове податке упоредили с домаћим геномом парадајза Heinz 1706, који се често користи као репрезентативни пример генома парадајза. Поређење је показало да потоњем недостаје око 5.000 гена, а да већини парадајза који се може пронаћи у супермаркетима недостаје редак облик гена који им даје укус. Тај ген TomLoxC пронађен је у 90 одсто дивљих врста.

Научници се надају да ће њихова анализа довести до развоја ресурса за „развој будућих функционалних студија и размножавања”. У међувремену се може десити да ће се узгајивачи парадајза окренути потрази за укусима, сами. Ген TomLoxC постаје, ипак, чешћи у модерно гајеном парадајзу, у поређењу са стањем од само неколико година раније.

(Задовољна)

О аутору

Stanko

Оставите коментар