MEĐU IZMEĐU

AJKULA IZ 1620. GODINE

1.602 pregleda
Ilustracija

Grenlandski morski psi su sada najdugovečniji poznati kičmenjaci na Zemlji.

Istraživači su koristili radiokarbonsko datiranje očnih proteina da bi utvrdili starost 28 grenlandskih ajkula i procenili da je jedna ženka bila stara oko 400 godina. Bivši rekorder u kičmenjacima bio je grenlandski kit za koji se procenjuje da je star 211 godina. Plivaju hladnim vodama Arktika i severnog Atlantika toliko sporo da su zaradile nadimak „ajkule spavalice”.

Grenlandske ajkule su ogromne i mogu narasti do 5 metara u dužinu. Ipak, rastu samo 1 centimetar godišnje. Mogu se naći kako polako plivaju, u hladnim, dubokim vodama severnog Atlantika.Tim veruje da životinje dostižu seksualnu zrelost tek kada su dugačke 4 metra. A sa ovim novim, veoma dugim rasponom starosti, sugeriše da se to neće dogoditi sve dok životinje ne budu stare oko 150 godina.

Istraživanje je delimično omogućeno testovima atmosferskog termonuklearnog oružja sprovedenim tokom 1960-ih, koji su oslobodili ogromne količine radiokarbona koji su potom apsorbovali organizmi u okeanskim ekosistemima. Ajkule koje su pokazivale dokaze povišenog radiougljenika u jezgru očnog tkiva rođene su nakon takozvanog „pulsa bombe” (iznenadno povećanje ugljenika-14 u Zemljinoj atmosferi zbog stotina testiranja nadzemnih nuklearnih bombi koja su počela 1945. i intenzivirala se od 1950. do 1963. godine) i bile su mlađe od 50 godina, dok su ajkule sa nižim nivoom radiokarbona rođene pre toga i imale su na najmanje 50 godina ili više, napisali su autori studije.

Naučnici su zatim izračunali raspon starosti za starije ajkule na osnovu njihove veličine i prethodnih podataka o veličini grenlandskih ajkula pri rođenju i stopama rasta riba.Prema rezultatima analize – koja ima stopu verovatnoće od oko 95 odsto – ajkule su bile stare najmanje 272 godine, a mogle bi da budu i do 512 godina (!) sa 390 godina kao najverovatnije prosečnim životom raspon, prema Nilsenu.Ali zašto grenlandske ajkule žive tako dugo?

Dugovečnost se, zapravo, pripisuje njihovom veoma sporom metabolizmu i hladnim vodama u kojima žive. Delovi foka pronađeni su u njihovim stomakima, ali se ajkule kreću tako sporo da su stručnjaci sugerisali da su foke sigurno spavale ili su već bile mrtve kada su ih pojele.Što sporije idete, duže ćete postojati.

(Ilustracija Dive Magazine)

(Astronomsaki magazin)

O autoru

administrator

Ostavite komentar