MEĐU IZMEĐU

BILJKA KOJA SE SKRIVA

252 pregleda
Wikipedia

Avena barbata je vrsta divljeg ovsa poznata pod zajedničkim nazivom vitki divlji zob. Ovaj divlji ovas je naučio da se prilagođava širokom spektru okruženja, a njegovi evolucioni mehanizmi dali su mu ogromnu prednost u odnosu na druge vrste ovsa.

Dom ove biljke su Centralna Azija i Sredozemni basen, ali se vremenom proširila širom planete, od Novog Zelanda i Južne Afrike do Urugvaja ili Finske. U Severnoj Americi najbolje uspeva u Kaliforniji, gde je prepoznata kao opasan invazivni korov koji je istisnuo autohtone trave. Razlog za taj pobednički marš preko Zemlje bila je njegova sposobnost da „hoda i da se „sakrije.Svaki klas je opremljen neobično dugačkim i tvrdim osjem. Ovaj dodatak je karakterističan za mnoge žitarice i niz drugih biljaka, ali ga samo nekoliko koristi u punoj meri. Najčešće je uključen u fotosintezu i štiti seme od spoljašnjih uticaja, ali kod ove biljke takođe obavlja funkciju „udova.

Kada zreo klas padne na zemlju, počinje da traži pravo mesto. Pod vrelim suncem, osje se uvija, a kada dobiju vlagu, ispravljaju se, pomažući klasu da se kreće. Ona nastavlja svoj put sve dok ne pronađe idealno sklonište – pukotinu ispod kamenja ili duboku pukotinu u zemlji, gde se uspešno zakopava, prenosi Nacionalna geografija. Zahvaljujući ovoj veštini, avena barbata ne samo da je uspešno osvajala nove teritorije, već je i izbegavala poljoprivrednike skrivajući se pod zemljom. Pogledajte video: https://www.youtube.com/watch?v=NlUparIDfzE

(Izvor Sputnjik)

O autoru

administrator

Ostavite komentar