MEĐU IZMEĐU

KORONU ZAČAS OTKRIJE

206 pregleda
Getty Images

Novi ruski detektor može postati osnova za sistem koji omogućuje brzu i neposrednu dijagnostiku, primerice kod pacijenta koji leži u krevetu ili se oseća loše.Ruske Federalne službe za nadzor zaštite prava potrošača i dobrobiti ljudi (Rospotrebnadzor) osmislile su novi detektor za kovid-19. Kažu da njihova nova tehnologija omogućuje dijagnostifikovanje bolesti u ranim fazama.

Taj detektor, zapravo, otkriva koronavirus u minimalnoj koncentraciji, a njegova vrlo visoka osetljivost ujedno je najvažnija prednost te tehnologije.Tehnologiju čini kompleks proteina, od kojih su neki odgovorni za amplifikaciju materijala, […] dok su drugi, CRISPR/Cas proteini, zaduženi za prepoznavanje ciljne sekvence (fragment genoma SARS-CoV-2). Ti proteini i vodeća RNK, specifični za genom virusa SARS-CoV-2, jesu ono što taj sistem čini ultraosetljivim, sposobnim da reaguje i minimalnu koncentraciju virusa i da otkriva pojedinačne kopije njegove RNK in vitro u bilo kojem biološkom uzorku.

Detektor ne zahteva visokotehnološku opremu, stoga je njegova cena proizvodnje niska, a rezultati se brzo vraćaju, tvrde iz Rospotrebnadzora.U budućnosti ta bi se tehnologija mogla koristiti za razvoj visoko osetljivih i visokotehnoloških dijagnostičkih sistema nove generacije, uključujući novonastale infekcije.

(Izvor Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar