MEĐU IZMEĐU

NOVO SEME ZA SUDNJI DAN

328 pregleda
EPA

U svetu se nekada uzgajalo više od 6.000 različitih biljaka, no stručnjaci UN tvrde da se danas oko 40 posto potrebnih kalorija dobija iz tri glavne kulture – kukuruza, pšenice i pirinča – što zalihe hrane čini vrlo ranjivim budu li klimatske promene uticale na loše žetve.

GLOBAL Seed Vault, globalni trezor semenja, smešten na pola puta između kopnenog dela Norveške i Severnog pola, jeste zdanje sa najsavremenijom opremom, izgrađeno da bi se zaštitilo seme od svih potencijalnih prirodnih ili veštačkih katastrofa, dobija nove uzorke. Nalazi se duboko unutar planine na udaljenom norveškom ostrvu, smrznutom arhipelagu Svalbard, a otvara se samo nekoliko puta godišnje da bi se izlaganje njegovih banaka semena svela na minimum.

U ponedeljak su banke semena iz Sudana, Ugande, Novog Zelanda, Nemačke i Libana deponovale svoje semenje, među kojima će se naći proso, sirak i pšenica, a radi se o rezervnim kopijama iz vlastitih zbirki.I Međunarodni centar za poljoprivredna istraživanja u suvim područjima (ICARDA), koji je 2012. premestio svoje sjedište iz Alepa u Bejrut zbog rata u Siriji, uskladištiće oko 8.000 uzoraka. ICARDA je prvi put povukla semenje iz trezora još 2015. da bi zamenila zbirku oštećenu zbog rata i još dvaput, 2017. i 2019, da bi obnovila vlastite zbirke koje sada čuva u Libanu i Maroku.

„Činjenica da je zbirka semenja, koja je uništena tokom građanskog rata u Siriji, sistemski obnavljana ukazuje na to da ovaj trezor funkcioniše kao osiguranje za aktuelnu i buduću opskrbu hranom, ali i kao sigurnost za razne lokalne namirnice”, rekla je norveška ministarka međunarodnog razvoja Ane Beate Tvinereim.Trezor, u kojem se nalazi preko 1,1 miliona uzoraka semena koje potiče od gotovo 6.000 biljnih vrsta iz 89 banaka semenja iz celog sveta, istovremeno služi kao rezerva za uzgajivače biljaka koji se bave razvojem novih sorti useva.

U svetu se nekada uzgajalo više od 6.000 različitih biljaka, no stručnjaci UN tvrde da se danas oko 40 posto potrebnih kalorija dobija iz tri glavne kulture – kukuruza, pšenice i pirinča – što zalihe hrane čini vrlo ranjivim budu li klimatske promene uticale na loše žetve.Kamen temeljac za Svalbard GLOBAL Seed Vault položen je 2006. godine.Svrha mu je da osgura čuvanje zamrznutih (sigurnosnih) kopija svih uzoraka semena iz svih svetskih zbirki useva.Zovu ga još Sudnji dan” jer je reč o jednom od najvažnijih mesta za očuvanje proizvodnje hrane u slučaju botaničke katastrofe.

U slučaju bilo kakve regionalne ili globalne katastrofe ovo supermoderno zdanje jamči da će se globalna proizvodnja hrane ponovo pokrenuti.Banka semena, smeštena 120 metara unutar planine na ostrvu Špicbergen, poseduje najssvremenije sigurnosne sisteme, a u trezor se ulazi prilaznim tunelom dugim 100 metara kroz vrata koja su jedini vidljivi deo spolja.Mesto je projektovano za sve moguće najcrnje scenarije, uključujući porast mora izazvan mogućim klimatskim promenama.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar