МЕЂУ ИЗМЕЂУ

БЛИЗАНАЧКИ BABY BOOM

Shutterstock

Научници кажу да је пораст броја близанаца резултат пораста броја вишејајчаних трудноћа у којима се истовремено оплоде две јајне ћелије.

Рекордни број близанаца рађа се у новије време, а однос је један на 40 новорођене деце, према истраживању које као главни фактор пораста њиховог броја наводи медицински потпомогнута зачећа. Више од 1,6 милиона близанаца сада се рађа сваке године, написали су научници у раду објављеном у научном часопису Human Reproduction. „Релативни и апсолутни број близанаца у свету највећи је од половине 20. века и вероватно се ради о историјски највећем броју, рекао је професор Kристијан Монден са британског универзитета Оксфорд, један од аутора студије.

Раширеност нових медицинских технологија које од 1970-их потпомажу зачеће у развијеним земљама допринела је повећању броја близаначких трудноћа, кажу они, као и то што мајке рађају старије кад је и вероватноћа близаначких трудноћа већа. Утицај на пораст тог броја имају и коришћење контрацепције, то што жене старије рађају и свеукупно нижи фертилитет. Научници су прикупили податке из 135 држава у периоду од 2010 до 2015 године за потребе студије. Стопе близаначких трудноћа највише су у Африци, кажу они, објашњавајући то разликама у генима између тог континента и остатка света.

Повећани број близанаца у сиромашнијим деловима света забрињавајући је због повећаних ризика порођаја, каже један од научника. „Рађање близанаца повезано је с већом стопом смртности беба и деце и већим бројем компликација за труднице и децу тијеком трудноће, током и након порода, каже Монден.

„Више се пажње мора посветити судбини близанаца у сиромашним и средње развијеним земљама, каже коаутор истраживања Јероен Смитс. „Посебно у подсахарској Африци многи близанци изгубиће свог брата или сестру у првој години њиховог живота, око 200 до 300 хиљада сваке године, према нашим ранијим истраживањима. Научници кажу да је пораст броја близанаца резултат пораста броја вишејајчаних трудноћа у којима се истовремено оплоде две јајне ћелије. Број идентичних близанаца, познатих као једнојајчани близанци, остаје непромењен.

(Извор Н1)

О аутору

Stanko

Оставите коментар