КОСМИЧКО ТКАЊЕ

БЉЕСАК ЧУДНОГ ИЗГЛЕДА

Getty Images

Getty Images

Могуће велико откриће астронома: Откривена сасвим нова класа звезда у Млечном путу?

Откриће нове неутронске звезде која емитује необичне радио-сигнале мења разумевање астронома о тим јединственим звезданим телима. Маниша Калеб, професорка на Универзитету Сyднеј, с колегама је посматрала подручје Vela-X 1 Млечног пута, удаљено око 1.300 светлосних година од Земље, користећи MeerKAT радио-телескоп у Јужној Африци.

„Уочили смо бљесак или ,пулсʼ чудног изгледа који је трајао око 300 милисекунди. Бљесак је имао неке карактеристике неутронске звезде која емитује радио-сигнале. Али ово није било попут ичега што смо пре видели, пише Калеб у чланку за магазин The Conservation. Заинтригирани открићем, Калеб и колеге су претражили старије податке из наведене области Млечног пута у нади да ће пронаћи сличне пулсеве.

Новооткривено тело, названо PSR Ј0941-4046, јесте необична галактичка неутронска звезда која емитује радио-таласе и ротира веома споро у поређењу с другим пулсарима.

„Занимљиво је да смо идентификовали више таквих импулса које је претходно пропустио наш систем за детекцију у стварном времену, будући да обично тражимо само импулсе који трају неких 20-30 милисекунди, појашњава Калеб. Њихова студија објављена је у научном часопису Nature Astronomy Натуре. Брза анализа времена доласка импулса показала је да се понављају отприлике сваких 76 секунди – док већина импулса неутронских звезда пролази кроз неколико секунди, или чак милисекунди, наглашава Kалеб.

„Наше посматрање показало је да PSR Ј0941-4046 има неке од карактеристика пулсара или, чак, магнетара. Пулсари су изузетно густи остаци колабираних дивовских звезда које обично емитирају радио-таласе са својих полова. Док ротирају, радијски импулси се могу мерити са Земље, а наликују бљескању светионика у даљини. Међутим, најдужи познати период ротације пулсара пре тога био је 23,5 секунди, што значи да смо можда пронашли потпуно нову класу радио-емитујућих тела, истиче Калеб.

Kористећи све податке доступне из пројеката MeerTRAP-у и ThundetKAT-у у MeerKAT-у, астрономи су успели тачно да одредити положај тог новог тела. Након тога беежили су осетљивија накнадна опажања да би проучили извор импулса. Новооткривено тело, назван PSR Ј0941-4046, јесте необична галактичка неутронска звезда која емитује радио-таласе и ротира веома споро у поређењу с другим пулсарима. Брзине пулса пулсара су невероватно доследне, а поменутом тиму истраживача омогућиле су временско одређивање доласка сваког пулса на 100-милионити делић секунде.

Осим неочекиване брзине пулса, PSR Ј0941-4046 је такође јединствен јер се налази на гробљу неутронских звезда.То је подручје свемира у којем уопште не очекујемо да ћемо открити било какву радио-емисију, будући да се теоретише да су неутронске звезде овде на крају свог животног циклуса и стога нису активне или су мање активне, истиче Калеб.

Нејасно је колико је дуго PSR Ј0941-4046 био активан и колико емитује у радијском спектру, будући да радијска истраживања обично не претражују тако дуга раздобља.

PSR Ј0941-4046 доводи у питање наше разумевање тога како се неутронске звезде рађају и развијају, тврде аутори наведене студије. Једнако је фасцинантно, додаје Калеб, и то како се чини да новооткривена неутронска звезда производи најмање седам изразито различитих облика импулса, док већина неутронских звезда не показује такву разноликост. Ова разноликост у облику импулса, а и интензитету пулса, вероватно је повезана с непознатим механизмом физичке емисије тог тела.

Нејасно је колико је дуго PSR Ј0941-4046 био активан и колико емитује у радијском спектру, будући да радијска истраживања обично не претражују тако дуга раздобља. „Не знамо колико би ових извора могло постојати у галаксији. Такође, радио-емисије из PSR Ј0941-4046 можемо открити само за 0,5 посто његовог раздобља ротације, тако да нам је видљиво само делић секунде. Прилична је срећа што смо га уопше успели уочити, наглашава Калеб.

Откривање сличних извора је изазовно, што имплицира да постоји већа, неоткривена популација која чека да буде открвена. Ово ново откриће отвара могућност и за нову класу радиопрелазних појава: неутронских звезда ултрадугог раздобља. Будућа потрага за сличним телима биће од виталног значаја за разумевање популације неутронских звезда.

(Извор Зимо)

О аутору

Stanko

Оставите коментар