MEĐU IZMEĐU

BLUDNIK SA GALAPAGOSA

251 pregleda

Nezasitim libidom spasao svoju džinovsku vrstu od izumiranja.

 Mužjak džinovske kornjače sa Galapagosa po imenu Dijego spasao je čitavu svoju vrstu od izumiranja svojim razvratnim seksualnim životom, a posle uspešno završenog 50-godišnjeg zadatka konačno će biti vraćen u divljinu. Dijegov nezaustavljivi libido glavni je razlog zbog kojeg se populacija džinovskih kornjača sa ostrva Espanjola (deo Galapagoskih ostrva) oporavila.

Program spasavanja džinovskih kornjača započet je šezdesetih godina kada su na ostrvo Santa Kruz prebačene preostale kornjače. Dijego je stigao iz zoološkog vrta u San Dijegu. Kada je započeo svoju kampanju promiskuiteta, Dijego je bio jedan od dva mužjaka na ostrvu sa 12 ženki.

Koliko je Dijegov libido bio nezaustavljiv svedoči i podatak da je populacija te kolonije skočila na 2.000. Uprava nacionalnog parka Galapagoskih ostrva veruje da je 100-godišnjak otac 40 odsto ukupne populacije.

„Doprineo je velikom procentu populacije. Srećni smo što imamo priliku da ga vratimo u njegov dom i prirodno okruženje”, rekao je upravnik parka, Jorge Karion za AFP. Program oporavka populacije kornjača je sada završen, a Dijego se u martu vraća na Espanjolu, sa koje je pre 80 godine odveden u okviru naučne ekspedicije. Trideset godina nakon napuštanja Galapagoskih ostrva, uključen je u program parenja na ostrvu Santa Kruz.

(Izvor RTS)

 

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar