MEĐU IZMEĐU

BROKOLI PROTIV RAKA

929 pregleda
Brokoli (Džon Saliven, Vikipedija)

Voleli ili ne voleli ovo povrće sada je svejedno. Zašto? Sastojak sulforafan koji ono sadrži potpomaže mršavljenju i ciljano ubija ćelije raka. Da smo vas ubedili?

Najnovija studija sa Univerzieta Kanazava (Japan) potvrdila je to u ogledima na miševima koji su jeli visokokaloričnu, masnu hranu, da bi se ustanovilo da li u brokoliju postoji sastojak koji sprečava debljanje. Dogodilo se nešto neočekivano: organsko jedinjenje sulforafan je pomoglo da glodari smršaju.

Pretpostavlja se da ovo jedinjenje
osujećuje enzime da aktiviraju
agense koji izazivaju karcinom.

Miševi su se udebljali za 15 odsto manje, imali su 20 posto manje masti oko struka i prsa, glukoza u krvi im je bila niža nego kod sabraće kojima nije davano rečeno povrće. Istraživanje je, pored toga, pokazalo da sulforafan obezneđuje više energije i sagoreva masti, istovremeno pomažući da se uravnoteže korisne bakterija u crevima.

I što najviše obećava: sulforafan selektivno uništava kancerogene ćelije! Proučavanje na Državnom univerzitetu Oregon (SAD) iz 2015. uazalo je da on tako onemogućuje pojavu metastaza. Kako to čini nije ustanovljeno. Pretpostavlja se da hemikalija osujećuje da jedni enzimi aktiviraju agense koji izazivaju karcinom u telu, a istovremeno povećava proizvodnju drugih koji čiste kancerogene činioce.

Ako niste znali, brokoli ozdravljuje jetru, i to je opet dokazano na miševima na Univerzitetu Ilinois (SAD) 2016. godine. Oglednim glodarima hranjenim brokolijem jedra je bolje obavljala svoj posao i bili su zdraviji.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar