MEĐU IZMEĐU

BRUCELOZA SE ŠIRI U KINI

253 pregleda

Više od 3.000 obolelih, pošto je bakterija pobegla iz laboratorije.

Više od 3.000 ljudi razbolelo se na severozapadu Kine, pošto je 2019. bakterija pobegla iz biofarmaceutske laboratorije koja proizvodi vakcine za životinje, objavile su vlasti.Bruceloza je bolest koja se prenosi među stokom ili životinjskim proizvodima.Generalno, za ljude nije zarazna, ali može da izazove groznicu, bolove u zglobovima i glavobolje.

Ukupno je 3.245 osoba bilo pozitivno na testu na tu bakteriju u testiranjima sprovedenim nakon ‘bega’ bakterije iz laboratorije, objavile su zdravstvene vlasti u gradu Landžou, centru pokrajine Gansu.Vlasti nisu navele da li je bilo prenosa bakterije s čoveka na čoveka.Ta državna laboratorija smeštena u gradu upotrebila je u julu i avgustu 2019, u svrhu proizvodnje vakcine protiv bruceloze dezinfekciono sredstvo kojem je istekao rok trajanja, objavile su vlasti.

Zbog neefikasnog dezinfekcionog sredstva, sterilizacija nije bila potpuna i bakterija je bila prisutna u gasnom otpadu iz fabrike biofarmaceutskih proizvoda za uzgoj životinja u gradu Landžou.Taj kontaminirani gas proširio se vazduhom do susednog veterinarskog israživačkog instituta zbog čega se u decembru zarazilo 200 osoba.Zdravstveni zavod u Landžou u petak je objavio da bakterija generalno potiče sa ovaca, goveda i svinja.Laboratorija se ove godine izvinila javnosti, a povučena mu je dozvola za proizvodnju vakcine protiv bruceloze.Oboleli će početi od oktobra primati finansijsku nadoknadu za pretrpljenu bolest, objavile su vlasti.

(Izvor N1)

O autoru

administrator

1 komentar

  • Problemi Kine sa brucelozom kako ljudi, tako i životinja nisu jučerašnja vest. U tekstu se ne navodi o kojoj bruceli je reč, ali prema podacima naslućujem da je Brucella abortus problem, a ona je zoonoza i može dovesti do steriliteta. Iako opisani akutni simptomi liče na prehladu, terapija je dugotrajna jer ova bakterija ima mogućnost intracelularnog preživljavanja. Čak je nacionalni institut za brucelozu Kine pozvao i naše ljude na kongres da čuju naša iskustva, jer se sporadično utvrđuje infekcija brucelama i u Srbiji. Kinezi su uveli kompartmanizaciju, imaju regione koji su zaraženi i koji su ,,čisti“ i strogo se kontroliše kretanje životinja. Inače dijagnostički testovi koje oni koriste nisu primenjivi kod nas, jer im je drugi referentni nivo osetljivosti (10I.j).

Ostavite komentar