МЕЂУ ИЗМЕЂУ

БРУЦЕЛОЗА СЕ ШИРИ У КИНИ

Shutterstock

Више од 3.000 оболелих, пошто је бактерија побегла из лабораторије.

Више од 3.000 људи разболело се на северозападу Kине, пошто је 2019. бактерија побегла из биофармацеутске лабораторије која производи вакцине за животиње, објавиле су власти. Бруцелоза је болест која се преноси међу стоком или животињским производима. Генерално, за људе није заразна, али може да изазове грозницу, болове у зглобовима и главобоље.

Укупно је 3.245 особа било позитивно на тесту на ту бактерију у тестирањима спроведеним након ‘бега’ бактерије из лабораторије, објавиле су здравствене власти у граду Ланџоу, центру покрајине Гансу. Власти нису навеле да ли је било преноса бактерије с човека на човека. Та државна лабораторија смештена у граду употребила је у јулу и августу 2019, у сврху производње вакцине против бруцелозе дезинфекционо средство којем је истекао рок трајања, објавиле су власти.

Због неефикасног дезинфекционог средства, стерилизација није била потпуна и бактерија је била присутна у гасном отпаду из фабрике биофармацеутских производа за узгој животиња у граду Ланџоу. Тај контаминирани гас проширио се ваздухом до суседног ветеринарског исраживачког института због чега се у децембру заразило 200 особа. Здравствени завод у Ланџоу у петак је објавио да бактерија генерално потиче са оваца, говеда и свиња. Лабораторија се ове године извинила јавности, а повучена му је дозвола за производњу вакцине против бруцелозе. Оболели ће почети од октобра примати финансијску надокнаду за претрпљену болест, објавиле су власти.

(Извор Н1)

О аутору

Stanko

1 коментар

  • Problemi Kine sa brucelozom kako ljudi, tako i životinja nisu jučerašnja vest. U tekstu se ne navodi o kojoj bruceli je reč, ali prema podacima naslućujem da je Brucella abortus problem, a ona je zoonoza i može dovesti do steriliteta. Iako opisani akutni simptomi liče na prehladu, terapija je dugotrajna jer ova bakterija ima mogućnost intracelularnog preživljavanja. Čak je nacionalni institut za brucelozu Kine pozvao i naše ljude na kongres da čuju naša iskustva, jer se sporadično utvrđuje infekcija brucelama i u Srbiji. Kinezi su uveli kompartmanizaciju, imaju regione koji su zaraženi i koji su ,,čisti” i strogo se kontroliše kretanje životinja. Inače dijagnostički testovi koje oni koriste nisu primenjivi kod nas, jer im je drugi referentni nivo osetljivosti (10I.j).

Оставите коментар