МЕЂУ ИЗМЕЂУ

БРЖЕ СЕ ВИДИ КАД СЕ ЛЕТИ

Shutterstock

Shutterstock

Према новом истраживању у којем је анализирано више од 100 врста животиња, створења која се брзо крећу – посебно мале животиње, оне које лете и неке океанске грабљивице – перципирају време брже од осталих. Другим речима, могу обрадити више временских оквира у секунди од спорих бића које се налазе ниже у прехрамбеном ланцу, попут морских звезда.Већ знамо да животиње перципирају време другачије од нас. Но хтели смо сазнати имају ли грабљивци брже очи од биљоједа”, рекао је Kевин Хили са Универзитета Галвеј у Ирској, који је представио резултате студије на састанку Британског еколошког друштва.

Он и колеге прво су направили преглед претходних истраживања на тему теста критичне фреквенције треперења (Critical Flicker Fusion, CFF), уобичајеној мери брзине којом животиње перципирају пролазак времена, пише New Scientist. Током теста научници повећавају учесталост бљеска светла све док га животиња не види као континуирани сјај, што се може регистровати преко реакције светлосних рецептора у мрежњачи. То је као да меримо број сличица у секунди”, објаснио је Хили.

Људи, на пример, могу детективати 65 бљескова у секунди или могу уочити промене у својој околини 65 пута у секунди. Kада су стручњаци упоредили резултате теста за 138 различитих врста, открили су да промене најспорије примећује морска звезда круна од трња (Ацантхастер планци), бележећи само три бљеска сваке четири секунде.У њиховом свету је све само нека мрља”, нагласио је Хили.

Морска звезда може себи дозволити тако спор доживљај времена јер је биљојед, не треба имати брзе покрете да би дошла до хране. Њен ручак, попут коралног полипа, обично дуго стоји на истоме месту. С друге стране, морски пас мора брзо перципирати промене у околини ако жели ухватити рибу која је у непрестаном покрету. Животиње које лете у просеку брже откривају промене светлости од копнених, вероватно зато што треба обазриво да прате шта се збива унаоколо да се не би судариле с нечим или неким.Ако летите, видите брже”, нагласио је Хили. Студија је показала да промене најбрже уочава вилин коњиц, детектујући 300 бљескова у секунди, што је око пет пута брже од људи и 400 пута брже од морских звезда. Кевин Хили истиче да он, вероватно, доживљава време као када се приказује путања метка у филму Матрикс”.

(Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар