MEĐU IZMEĐU

OVO JE CIKLONSKA BOMBA

821 pregleda
Profimedia

Meteorolozi za veliku arktičku oluju koja je zahvatila SAD i Kanadu krive ciklonsku bombu. Nakon što su upozorili na potencijalno paralizirajuće vremenske uslove u središnjim i istočnim” delovima zemlje, koji bi mogli stvoriti velike poremećaje u saobraćaju u prazničnim danima, otkazano je na hiljade letova.Zbog snažne arktičke zimske oluje upozorenja su izdana za više od 135 milijuna ljudi. Područje koje je osetilo posledice zimske oluje proteže se sve do Floride i američko-meksičke granice.

Nacionalna meteorološka služba (NWS) objavila je da su u nekim delovima zemlje moguće temperature od minus 45 Celzijusovih stepeni. Ciklonalna (ciklonska) bomba ili ciklon-bomba je izraz koji se koristi za oluju što se brzo pojačava, pri čemu dolazi do naglog pada pritiska vazduha – najmanje 24 milibara u 24 sata. Osim vrlo niskih, ponegde ekstremnih temperatura, ciklonske bombe donose snažne vetrove i oluje.Ove intenzivne oluje nose sa sobom obilne pasavine i vrlo jake vetrove.. Nagla promena pritiska nastala je zbog interakcije sa snažnom mlaznom strujom”, rekla je za Sky News meteorološkinja i voditeljka Kirsti Mekejb. Zašto taj naziv?

„Radi se o brzoj struji vazduha visoko u atmosferi koja upravlja površinskim sistemima niskog pririska. Kontrast između hladnog arktičkog vazduha na severu i toplog tropskog na jugu pojačao je mlaznu struju, koja zauzvrat povećava područje niskog pritiska”, dodala je meteorologinja.Meteorolozi su nagli pad pritiska uporedili s eksplozijom bombe, koristeći termine poput bombogeneze da bi opisali proces formiranja oluje. Izraz se prvenstveno odnosi na brzinu kojom se oluja formira, a ne na snagu samog olujnog sistema.

(Indeks)

O autoru

administrator

1 komentar

  • Evo dokaza o povezanosti sistema.Kada se utiče na jedan kraj planete(zatvoreni sistem) automatski se menjaju uslovi na drugom kraju.Ako bi u Srbiji sada temperatura skočila na 35C stepeni konstantno preko cele zime, onda bi se u severnoj americi i kanadi počeli formirati lednici.

Ostavite komentar