ДАРВИНОВА НИТ

БУДИТЕ ТРИ ГОДИНЕ МЛАЂИ

ДНК (Pixabay)

Биолошку старост је могуће вратити уназад за само осам седмицаа, утврдили научници.

У јединственој научној студији спроведеној на 43 одрасла здрава мушкарца, истраживачи су успели да врате њихов биолошки сат три године уназад за само осам недеља захваљујући третману заснованом на комбинацији правилне исхране, спавања, вежбања и опуштања. У насумичном, контролисаном клиничком испитивању сви добровољци су били стари између 50 и 72 године и подвргнути су циљаном режиму модулације ДНК метилације, преноси портал Раша тудеј

Биолошко старење је свеобухватан термин који се користи за описивање кумулативног ефекта оштећења и губитка функција наших ћелија, ткива и органа. По неким теоријама процес старења је повезан са накупљањем грешака у ДНК у соматским ћелијама, које су означене као соматске мутације. Поред генских мутација соматских ћелија, установљено је да се са старошћу повећава и учесталост хромозомских аберација, како структурних тако и нумеричких.

Истраживачи су открили да је заиста могуће тренутно и значајно смањење биолошке старости код добровољаца који су се подвргли овом програму.

Хорватов епигенетски часовник један је од инструмената који утврђује биолошку старост организма и предвића смртност боље од хронолошке старости. Старење је примарни фактор хроничних болести, укључујући рак, неуродегенерацију, дијабетес типа два и кардиоваскуларне болести, па су истраживачи желели да испитају колико би прилагођавање исхране и начина живота, у смислу уравнотежења метилације ДНК, допринело успоравању или враћању уназад биолошког часовника.

Истраживачи су открили да је заиста могуће тренутно и значајно смањење биолошке старости код добровољаца који су се подвргли овом програму. Програм је подразумевао неспецифичан режим исхране заснован на немасним намирницама од меса, рибе и поврћа, али је углавном подразумевао биљну храну. Био је ограничен унос хранљивих протеина животињског порекла, пре свега џигерице и јаја, као и потрошња угљених хидрата. Добровољци су се придржавали и умереног програма периодичног поста „да би смањили гликемијски циклус.


Промен за осам седмица

Поред тога, учесници су добијали високе дозе нутритијената као што су фолна киселина, бетаин, као и витамина C и А, уз додатак воћа и поврћа у праху и високих доза пробиотика Lactobacillus plantarum. Осим дијететског режима исхране, учесници истраживања су пет дана у недељи проводили најмање пола сата у вежбању које је ангажовало од 60 до 80 одсто њиховог максималног капацитета. Такође су практиковали вежбе дисања два пута дневно за смањење стреса и имали су строго упутство да спавају најмање седам сати током ноћи.

„Ова студија пружа први увид у могућност коришћења природних промена за циљање епигенетских процеса и побољшање нашег благостања, а можда чак и продужавања животног века, сматра Моше Шиф.

После само осам недеља програма, у студији коју је спровео Helfgott Research Institute), утврђено је да је код учесника дошло до смањења биолошке старости за три године у поређењу са контролном групом. „Ово истраживање је јединствено због примене сигурног, нефармаколошког дијететског програма и начина живота. Тренутно уписујемо нову групу учесника како бисмо повећали узорак и очекујемо да ћемо потктепити добијене налазе, наводи ауторка и руководилац студије, Кајра Фицџералд.

Аутори наводе да би овакво смањење биолошке старости за нешто више од две године, допринело да се уштеди седам хиљада милијарди долара у периоду од 50 година. „Ова студија пружа први увид у могућност коришћења природних промена за циљање епигенетских процеса и побољшање нашег благостања, а можда чак и продужавања животног века, сматра један од аутора студије, епигенетичар Моше Шиф. Аутори признају да величина узорка ограничава резултате њиховог истраживања и зато припремају „истраживање на већем узорку и на добровољцима који неће бити само средовечни мушкарци.

(Извор РТС)

О аутору

Stanko

Оставите коментар