DARVINOVA NIT

BUDITE TRI GODINE MLAĐI

242 pregleda

Biološku starost je moguće vratiti unazad za samo osam sedmicaa, utvrdili naučnici.

U jedinstvenoj naučnoj studiji sprovedenoj na 43 odrasla zdrava muškarca, istraživači su uspeli da vrate njihov biološki sat tri godine unazad za samo osam nedelja zahvaljujući tretmanu zasnovanom na kombinaciji pravilne ishrane, spavanja, vežbanja i opuštanja.U nasumičnom, kontrolisanom kliničkom ispitivanju svi dobrovoljci su bili stari između 50 i 72 godine i podvrgnuti su ciljanom režimu modulacije DNK metilacije, prenosi portal Raša tudej

Biološko starenje je sveobuhvatan termin koji se koristi za opisivanje kumulativnog efekta oštećenja i gubitka funkcija naših ćelija, tkiva i organa. Po nekim teorijama proces starenja je povezan sa nakupljanjem grešaka u DNK u somatskim ćelijama, koje su označene kao somatske mutacije. Pored genskih mutacija somatskih ćelija, ustanovljeno je da se sa starošću povećava i učestalost hromozomskih aberacija, kako strukturnih tako i numeričkih.

Istraživači su otkrili da je zaista moguće trenutno i značajno smanjenje biološke starosti kod dobrovoljaca koji su se podvrgli ovom programu.

Horvatov epigenetski časovnik jedan je od instrumenata koji utvrđuje biološku starost organizma i predvića smrtnost bolje od hronološke starosti.Starenje je primarni faktor hroničnih bolesti, uključujući rak, neurodegeneraciju, dijabetes tipa dva i kardiovaskularne bolesti, pa su istraživači želeli da ispitaju koliko bi prilagođavanje ishrane i načina života, u smislu uravnoteženja metilacije DNK, doprinelo usporavanju ili vraćanju unazad biološkog časovnika.

Istraživači su otkrili da je zaista moguće trenutno i značajno smanjenje biološke starosti kod dobrovoljaca koji su se podvrgli ovom programu. Program je podrazumevao nespecifičan režim ishrane zasnovan na nemasnim namirnicama od mesa, ribe i povrća, ali je uglavnom podrazumevao biljnu hranu. Bio je ograničen unos hranljivih proteina životinjskog porekla, pre svega džigerice i jaja, kao i potrošnja ugljenih hidrata. Dobrovoljci su se pridržavali i umerenog programa periodičnog posta „da bi smanjili glikemijski ciklus.


Promen za osam sedmica

Pored toga, učesnici su dobijali visoke doze nutritijenata kao što su folna kiselina, betain, kao i vitamina C i A, uz dodatak voća i povrća u prahu i visokih doza probiotika Lactobacillus plantarum.Osim dijetetskog režima ishrane, učesnici istraživanja su pet dana u nedelji provodili najmanje pola sata u vežbanju koje je angažovalo od 60 do 80 odsto njihovog maksimalnog kapaciteta.Takođe su praktikovali vežbe disanja dva puta dnevno za smanjenje stresa i imali su strogo uputstvo da spavaju najmanje sedam sati tokom noći.

„Ova studija pruža prvi uvid u mogućnost korišćenja prirodnih promena za ciljanje epigenetskih procesa i poboljšanje našeg blagostanja, a možda čak i produžavanja životnog veka, smatra Moše Šif.

Posle samo osam nedelja programa, u studiji koju je sproveo Helfgott Research Institute), utvrđeno je da je kod učesnika došlo do smanjenja biološke starosti za tri godine u poređenju sa kontrolnom grupom.„Ovo istraživanje je jedinstveno zbog primene sigurnog, nefarmakološkog dijetetskog programa i načina života. Trenutno upisujemo novu grupu učesnika kako bismo povećali uzorak i očekujemo da ćemo potktepiti dobijene nalaze, navodi autorka i rukovodilac studije, Kajra Ficdžerald.

Autori navode da bi ovakvo smanjenje biološke starosti za nešto više od dve godine, doprinelo da se uštedi sedam hiljada milijardi dolara u periodu od 50 godina.„Ova studija pruža prvi uvid u mogućnost korišćenja prirodnih promena za ciljanje epigenetskih procesa i poboljšanje našeg blagostanja, a možda čak i produžavanja životnog veka, smatra jedan od autora studije, epigenetičar Moše Šif.Autori priznaju da veličina uzorka ograničava rezultate njihovog istraživanja i zato pripremaju „istraživanje na većem uzorku i na dobrovoljcima koji neće biti samo sredovečni muškarci.

(Izvor RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar