DARVINOVA NIT

CAR NEMA PLAVU KOSU

286 pregleda

„Neki naučnici tvrde da su Sjanbi imali egzotičan izgled, koji je podrazumevao gustu bradu, isturen koren nosa i plavu kosu. Naša analiza pokazuje da je car Vu imao tipične karakteristike lica istočne ili severoistočne Azije”.

 

Analiza genetskog materijala uzetog iz posmrtnih ostataka kineskog cara, koji je vladao pre skoro 1.500 godina, pružila je podatke o tome kako je ovaj vladar možda izgledao. Car Vu bio je deo dinastije Severni Žou i vladao je Kinom od 560. do 580. godine. Zaslužan je za ujedinjenje severnog dela drevne Kine tokom posebno haotičnog perioda.

Arheolozi su pronašli njegovu grobnicu na severozapadu Kine 1996. godine. U studiji objavljenoj u naučnom časopisu Current Biology, istraživači su opisali rezultate analize genetskog materijala njegovih ostataka, među kojima je bila skoro kompletna lobanja. Sakupili su informacije o njegovom izgledu, zdravlju i poreklu. Car je pripadao malo izučavanoj nomadskoj grupi zvanoj Sjanbi ili Serbi koja je živela ta teritoriji današnje Mongolije, severne i severoistočne Kine. Analiza genoma sekvencioniranog iz DNK uzorka sugeriše da je Vu imao smeđe oči, crnu kosu i tamnu do srednje tamnu boju kože.

„Neki naučnici tvrde da su Sjanbi imali egzotičan izgled, koji je podrazumevao gustu bradu, isturen koren nosa i plavu kosu. Naša analiza pokazuje da je car Vu imao tipične karakteristike lica istočne ili severoistočne Azije”, navodi Šaoking Ven, koautor studije i vanredni profesor na Univerzitetu Fudan u Šangaju, u saopštenju za javnost. Autori ističu da se nadaju da bi DNK materijal mogao da rasvetli Vuov uzrok smrti. Prema rezultatima studije, car je iznenada preminuo u 37. godini. Objašnjenja za njegovu smrt iznesena u istorijskim tekstovima uključuju bolest i namerno trovanje.

Tim nije mogao da pronađe nijedan konačan dokaz o uzrocima smrti kineskog vladara. Međutim, istraživači kažu da su otkrili genetsku podložnost moždanom udaru, što bi moglo da objasni neke od simptoma koje istoričari pripisuju Vuu: spuštanje kapaka, slepilo i nepravilan hod. Arheolozi sve više primenjuju tehniku analize veoma starog genetskog materijala da bi izvukli informacije iz kostiju, zuba, artefakata i tla u pećinama.

Na osnovu podataka dobijenih analizom genetskog materijala kineskog cara, tim je pokušao da prikaže kako bi on izgledao uz pomoć tri-de rekonstrukcije lica. „Studija nudi intrigantan uvid u istorijsku figuru cara Vua, pri čemu predstavljena aproksimacija lica izgleda ubedljivo realistična”, rekao je Tobajas Holton, predavač kraniofacijalne identifikacije i forenzičke rekonstrukcije na Univerzitetu Dandi koji je radio na rekonstrukciji lica istorijskih ličnosti. Holton nije bio uključen u studiju. „Detalje u vezi sa bojom (kože, kose i očiju) nije moguće predvideti samo na osnovu pregleda ostataka skeleta, što genetsku analizu čini alatom koji daje dodatne informacije.”

Međutim, studija nije dala dovoljno detalja o drugim morfološkim varijablama kao što su debljina kože, mišića i slojeva masti koji obavijaju kosti lica, kao ni položaj očne jabučice, oblik obrva, širina nosa i visina usana, faktori koji se mogu uključiti u rekonstrukciju lica, naglasio je Holton. Zanimljivije od carevog izgleda bilo je njegovo poreklo, to jest pripadnost Sjanbima, rekao je Džong Hungvon, vanredni profesor Škole bioloških nauka Nacionalnog univerziteta u Seulu. Džong, koji nije bio deo istraživanja, proučavao je Sjanbe, zasebno nomadsko carstvo koje je nagnalo Kinu da izgradi čuveni Veliki zid.

Genetska analiza je pokazala da se car Vu bio potomak naroda koji se mešao sa Han Kinezima, danas dominantnom etničkom grupom u Kini. „Mislim da je važno razumeti elitnu grupu kojoj je pripadao, a koja je nastala spajanjem pripadnika Sjnabija i naroda Han, a ne njega samog”, naglasio je profesor Džong. Prema njegovim rečima, ova grupa je retko proučavana u genetici i nova studija predstavlja jedan od prvih takvih slučajeva. Džong je uporedio narode Sjanbi i Sjungnu sa germanskim plemenima kao što su Franci i Goti koji su okupirali delove Rimskog carstva dok se ono raspadalo. Primetno je, navodi profesor Džong, da je car Vu imao relativno visok procenat porekla iz grupe poznate kao drevni severni Azijati, s obzirom na to da su Sjanbi bili u interakciji sa dominantnim Han Kinezima nekoliko vekova pre tog trenutka.

Vu je vladao tokom perioda kineske istorije koji se često smatra „mračnim dobom haosa”, sa dinastijama koje su se brzo uzdizale i padale, kaže Brajan Miler, docent za umetnost i arheologiju Centralne Azije na Univerzitetu u Mičigenu. Miler, koji nije bio uključen u studiju, rekao je da je to period istorije koji zahteva dodatna proučavanja: „Zanimljivo je videti genetsku studiju, ali nijedan od nalaza ove studije nije iznenađujući. Znamo da su se najviši, vladarski slojevi naroda međusobno venčavali, ali šta je sa ostalima, u kojoj meri je nižim društvenim slojevima bilo dozvoljeno da se mešaju? Mislim da bi tu genetika zaista mogla da počne da priča zanimljivu priču”.

 

(Ilustracija portret cara Vua iz 7. veka – levo i DNK rekonstrukcija)

(RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar