ПАНДОРИНА КУТИЈА

ЧАШИЦА СМАЊУЈЕ МОЗАК

Northwestwen Medicine

Northwestwen Medicine

Истраживање открило колико шетно може бити и само једно пиће дневно.

Чак су и неки од знанственика који су суђеловали у истраживању смањили конзумирање алкохола, рекла је Реган Ведерил. Умереном козумацијом алкохола сматра се једно пиће дневно за жене и два за мушкарце, чак и те наизглед мале количине могу негативно утицати на мозак, показало је ново истраживање које су спровели знанственици са Универзитета Пенсилванија. Студија чији су резултати објављени недавно показала је да људи који су дневно пили количину алкохола истоветну чаши вина или пива у просеку имају нешто мањи мозак од оних који не конзумирају алкохол.

Аутори кажу да су овакви резултати забрињавајући. Чак су неки од научника који су учествовали у истраживању смањили конзумирање алкохола.

Kада је реч о примерице типичном 50-годишњаку, навика уживања у једном пићу дневно чини мозак две године старијим у поређењу с мозгом особе која не пије. Истраживање је обухватило 36.678 особа средње доби. Аутори студије анализирали су њихове мозгове магнетском резонанцом. Резултати су показали да већа количина алкохола има знатно гори учинак на мозак, па је тако мозак особа које су конзумирале два пића дневно изгледао у просеку 10 година старији него код оних који не пију.

Аутори студије кажу да су овакви резултати забрињавајући. Чак су и неки од научника који су учествовали у истраживању смањили конзумирање алкохола, рекла је Реган Ведерил, једна од руководитељки истраживања. Ова доценткиња на катедри за психијатрију Медицинског факултета Перелман на Универзитету Пенсилваника каже да је и сама ограничила конзумацију алкохола на евентуално једну чашу викендом.Говорили су нам да је сигурно конзумирати умерене количине алкохола, но сада видимо да постоји укупни учинак на мозак чак и када је у питању само једно пиће дневно, каже она.

Учесници у истраживању изабрани су из Биобанка, једне од највећих и најпознатијих биомедицинских база података са седиштем у Великој Британији. База прикупља здравствене податке стотина хиљада људи и користи се у хиљадама студија широм света. Недавно је ова база података коришћена у истраживању о смањењу волумена мозга код људи који су преболели ковид-19, но још није јасно утврђено колике су те промене и јесу ли дуготрајне.

У студији о конзумацији алкохола величина узорка омогућила је истраживачима да детектују суптилне разлике које се на мањем узорку вероватно не би виделе, истакнуо је Гидеон Наве, један од руководилаца истраживања.Подаци јасно указују на смањење волумена, нагласио је он.


(Pixabay)

Но неки стручњаци, који нису учествовали у овом истраживању, упозоравају да разлике у величини мозга код особа које умерено конзумирају алкохол не значе нужно да ће доћи и до приметне разлике у функцији мозга. Анjа Топивала, научница са Универзитета Оксфорд, сматра да би требало спровести додатну студију која би анализирала и когнитивне способности испитаника.

Друго ограничење студије је то што се она темељи на субјективној процени испитаника о њиховом конзумирању алкохола у претходној години, напомиње психолошкиња Кетрин Фортиjе, доценткиња на Харвардском медицинском факултету. Она истиче да би резултати студије били релевантнији када би се урадила процена конзумације алкохола током дужег времена, односно током цијелог живота. Упркос томе, Фортиjе сматра да су резултати ове студије изванредни”.

Стручњаци упозоравају да треба бити опрезан и са студијама које показују како чаша вина дневно позитивно утиче на кардиоваскуларно здравље. Америчко удружење за срце (American Heart Association) упозорава да научници до сада нису доказали да вино уистину има такав учинак.

Неке мање пређашње студије, напоменула је Фортиjе, указивале су на то да једно пиће дневно може имати повољан учинак на мозак, но истраживање које је спровела Топивала и нова студија на Универзитету Пенсилванииja показују сасвим другачије резултате.

Стручњаци упозоравају да треба бити опрезан и са студијама које показују како чаша вина дневно позитивно утиче на кардиоваскуларно здравље. Америчко удружење за срце (American Heart Association) упозорава да научници до сада нису доказали да вино уистину има такав учинак. Заправо би могло бити супротно. Сигурно је да једино то да хронична конзумација алкохола узрокује пораст крвног притиска и повећан ризик од неких облика рака.

(Извор Зимо)

О аутору

Stanko

Оставите коментар