СЕНКЕ СЕЋАЊА

ЧАСНА МАРИЈА МАГДАЛЕНА

Марија и Исус (zatleticdepositphotos.com)

Тек 1969. године Kатоличка црква повукла је вишевековно означавање Марије Магдалене као такве, наводећи да се разликује од споменуте грешне жене. Православни хришћани је никада нису приказивали као проститутку.

Ако би постојао феминистички лик у „Библији”, кажу научници, то би онда био лик Марије Магдалене. Они су се сврстали у део покрета који настоји да рехабилитује лик Марије Магдалене, која се у западној култури вековима представља као бивша проститутка.

Папа Гргур Велики повезао је Марију
Магдалену са анонимном грешном
женом споменутом у поглављу пре него што
је уведена у „Јеванђеље по Луки”.

Истраживачи су је сада описали као снажну, независну жену која је духовно и финансијски подржавала Исуса из Назарета. „Нови завет” говори да је Исус Христ истерао демоне из ње, а потом да га је она пратила на његовом путу кроз Галилеју, пре него што је сведочила његовом распећу, а потом и васкрсењу у Јерусалиму, које 21. априла обележавају католици, а 28. априла православци.

Вековима се у Западном хришћанству Марија Магдалена описивала као бивша проститутка. Папа Гргур Велики повезао је Марију Магдалену са анонимном грешном женом споменутом у поглављу пре него што је уведена у „Јеванђеље по Луки”. Тек 1969. године Kатоличка црква повукла је вишевековно означавање Марије Магдалене као такве, наводећи да се разликује од споменуте грешне жене. Православни хришћани је никада нису приказивали као проститутку.

Папа Фрања учинио је највећи корак да рехабилитује слику Марије Магдалене проглашавајући велики празник у њену част 22. јуна. Његовом декретом из 2016. године жена која је прва прогласила Исусово васкрснуће била је у рангу са литургијским слављењем мушких апостола.

„Тиме је установио апсолутну равноправност Марије Магдалене са апостолима, нешто што никада раније није учињено и што је тачка без повратка за жене у цркви”, рекла је Лусета Скарафија, уредница женског часописа Ватикана.

Марија и Исус (zatleticdepositphotos.com)

Марија Магдалена потиче из развијеног рибарског села Магдала, на обали мора у области Галилеје. Током последњих деценија ово подручје је интензивно истраживано. Модерни научници тако су усвојили гледиште да је она била један од највернијих следбеника Исуса Христа, да га је пратила до краја, што нису учинили његови најприврженији апостоли.

„Историјска традиција нам говори да је она била проститутка из Магдале. Реанализирајући репутацију коју је имала, можемо да видимо да је она вероватно била жена одличног социјалног статуса, из више класе, жена од положаја, која је пратила Исуса, као што можемо да видимо у Јеванђељу по Луки (8:2), помажући њега и његове ученике”, каже Џенифер Ристин, директорка Магдалена института у Магдали.

У западној култури лик Марије Магдалене
често се сексуализује, као на пример у
мјузиклу „Исус Христ суперстар” или,
пак, књизи „Да Винчијев код”.

Лик Марије Магдалене, како објашњава кардинал Ђанфранко Раваси, ватикански министар културе, сексуализован је вековима кроз историју уметности, што није тако у „Јеванђељима”. Он додаје да се она често представља и као Исусова жена. „Важно је пронаћи право лице Марије Магдалене, која је жена која симболизује значај женске фигуре на страни Христа”, објаснио је он.

У западној култури лик Марије Магдалене често се сексуализује, као на пример у мјузиклу „Исус Христ суперстар” или, пак, књизи „Да Винчијев код”. Међутим, све је више помака да се та слика преокрене, као што је случај са новим филмом о животу Марије Магдалене са Руни Маром у насловној улози.

Филм је већ имао премијеру у Европи и Аустралији, док је америчка премијера стопирана због оптужби против холивудског продуцента Харвија Вајнстина, на основу којих је створен покрет #MeToo. Џенифер Ристин закључује да овај податак о Марији Магдалени шаље гласну поруку женама данас и да жртвовање и снага жена могу да имају ефекте кроз векове.

(Извор Б92)

О аутору

Станко Стојиљковић

1 коментар

Оставите коментар