МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЦЕПЉЕНИ ИЗВОР КОРОНЕ

Unsplash

Unsplash

Истраживање показало да након 12 седмица преносе вирус као особе које се нису вакцинисане.

Ако цепљени с временом подједнако шире нови коронавирус као и нецепљени, поставља се питање смисла коришћења ковид потврда. С новим таласом коронавируса у бројним земљама поново се уводе строже мјере, а једна од њих су ковид потврде – доказ да сте вакцинисани, преболеил или негативни на тесту.

Недавно истраживање спроведено на Нафилд департману за медицину на Универзитету Оксфорд (које је с Астра Зенеком учествовало у развоју цепива) указало је на слабљење учинка вакцине 12 седмица након друге дозе поменутом вакцином и да такви могу подједнако преносити вирус као невакцинисани, а наглашава се и смањење заштите од преноса вируса за особе пелцоване цепивом Фајзера/Бајонтека.

Сличне резултате показало је раније истраживање чији су резултати објављени у часопису „Лансет, а према којима је утицај цепива на смањење ширења делта варијанте вируса мининалан. С таквим сазнањима доводи се у питање корисност ковид потврда јер, према резултатима поменутих истраживања, оне не могу испунити своју сврху – смањити ширење вируса међу популацијом. Због тога се под ударом критика, али и захтева за укидањем ковид потврда последњих дана нашао заменик шкотске премијерке Џон Свини. Kако преносе у „Тајмсу, и он је свестан резултата истраживања о паду делотворности вакцина, но не намерава одустати од ковид потврда за улазак у клубове и стадионе, а не искључује ни за друга места.

(Извор Зимо)

О аутору

Stanko

Оставите коментар