МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЧЕРНОБИЉ НА МАРСУ

Чернобиљске печурке (Википедија, илустрација)

Чернобиљске печурке (Википедија, илустрација)

Нуклеарна катастрофа у Чернобиљу 1986. године могла би у будућности да буде пресудна за живот људи на Марсу и за узгој нових биљних врста и то захваљујући печуркама које расту у зони око некадашње нуклеарне електране.

Велике количине зрачења загадиле су велико подручје око електране, па научници данас проучавају дуготрајне последице зрачења на живе организме због различитих могућности примене у медицини. Тим научника из НАСА фокусирао се на проучавање организама, не би ли створили нови „заштитни фактор” за случају могућности живота људи у свемиру.

„Зрачење у Чернобиљу је високо,
а те црне гљиве су се појавиле прве
након катастрофе, чак и пре бактерија”.

Прошле године на Међународну свемирску станицу послато је осам врста печурака из забрањене зоне око електране. Оне су се појавиле после катастрофе, а две врсте су посебно узнапредовалие у озраченом подручју.

„Зрачење у Чернобиљу је високо, а те црне гљиве су се појавиле прве након катастрофе, чак и пре бактерија”, рекао је Кастури Венкатесваран, научник који је водио студију. Он је испричао да су биране печурке које су опстале због кодирања протеина или биомолекуларних информација које су их штитиле од зрачења.

(Извор Б92)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар