ЕКОСОФИЈА

ЧОВЕКОВИ (НЕ)ЉУБИМЦИ

Мртва бубашваба (Википедија)

Типично људско домаћинство укључује представнике отприлике сто врста инсеката, паука и других зглавкара, а према новој студији, нема много тога што можемо учинити.

Просечни људски дом неизбежно садржи представнике више стотина врста инсеката. Већина њих је безопасна, а неки могу бити и корисни.

Иако верујемо да је у нашем одсуству кућа празна, то заправо није тачно. Типично људско домаћинство укључује представнике отприлике сто врста инсеката, паука и других зглавкара, а према новој студији, нема много тога што можемо учинити.

Њихово присуство не треба нужно да нас брине. Многи нам у дом уђу случајно, кажу истраживачи, а врло мали број њих изазива проблеме. Већина је безопасна, а неке врсте чак могу бити и од помоћи. Вишегодишње истраживање показује да су инсекти живели у људским насељима и пре 20 000 година, а како показују студије, и даље живе са нама без обзира на то колико су нам чисти домови.

Више инсеката и зглавкара пронађено
је у просторијама са теписима него у
собама са голим подовима и већим
бројем прозора и врата.

„Ми управо истражујемо како дом који стварамо за себе тако комплексно постаје затворено станиште за бубе и друге облике живота”, каже Миша Леонг, водећи аутор истраживања са Калифорнијске академије наука.

Ноћна мора: стеница (Википедија)

Бубе, које често гледамо као уљезе, могу бити и корисне. Осим што подстичу микробиолошку разноврсност која, како истраживачи наводе, може ојачати људски имунолошки систем, неке врсте „малих кућних цимера” имају и друге корисне улоге. Кућни пауци, на пример, једу разне штеточине попут мува, мољаца и комараца.

Инсекти су присутни и у најчистијим
домовима. Уредност ту не игра
значајну улогу, као ни присуство паса,
мачака, осталих кућних љубимаца.

„Иако идеја о инсектима у кући изазива нелагодност, бубе у извесном смислу могу допринети нашем здрављу”, каже Траутвејн. Све је више доказа да су неке модерне болести људи повезане са недовољном изложеношћу микроорганизмима, а инсекти могу допринети ширењу те микробиолошке разноврсности у затвореном простору.

За потребе нове студије, истраживачи су испитали 50 домаћинстава у Северној Каролини, прикупивши отприлике 10 000 узорака из 554 просторије.

У домовима су најчешће муве, потом бубе, пауци, мрави, пчеле, осе и различите врсте ваши. Бубе су пронађене на свим спратовима кућа и у свим типовима соба, рекли су истраживачи. Према наведеној студији, објављеној у часопису „Сајентифик рипортс”, инсекти су присутни и у најчистијим домовима. Уредност ту не игра значајну улогу, као ни присуство паса, мачака, осталих кућних љубимаца.

Чест гост: паук (Википедија)

Такође, људско понашање минимално утиче на то који од инсеката ће бити најзаступљенији у дому. Ипак, нека правила су делимично утврђена. Чини се да инсекти преферирају ниже спратове и подруме, као и велике собе. Више инсеката и зглавкара пронађено је у просторијама са теписима него у собама са голим подовима и већим бројем прозора и врата.

У свакој врсти просторије истраживачи су пронашли „сложену еколошку структуру предатора и пленаˮ, са кључним улогама инсеката и зглавкара.

„Многи од зглавкара које смо пронашли очигледно су у домове ушли случајно (на пример, са резаним цвећем), јер ипак, природно не припадају затвореном простору”, кажу истраживачи. Велика већина нису биле штеточине већ, како наводе, „мирољубиви становници”.

(Маја Стојановић, РТС) 

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар