MEĐU IZMEĐU

CRNA RUPA U SMERU ZEMLJE

445 pregleda
NASA

Supermasivna crna rupa u dalekoj galaksiji promenila je svoj ugao za neverovatnih 90 stepeni usmerila se prema nama, što je zbunilo naučnike!

Aktivno galaktičko jezgro (Active Galactic Nuclei, AGN), kompaktno područje u središtu galaksije, izrazito snažno zrači zbog svoje proždrljive supermasivne crne rupe koja prilikom usisavanja okolnog materijala izbacuje mlazeve čestica visoke energije poznate kao relativistički mlazevi. Ova jezgra se klasifikuju prema tome koji je njihov deo usmeren ka Zemlji. PBC J2333.9-2343, velika galaksija prečnika oko 4 miliona svetlosnih godina, prethodno je bila razvrstana kao radiogalaksija jer su njeni mlazevi zračenja bili usmereni okomito na naš vidokrug.

No, naučnici u novom istraživanju navode da se ipak radi o blazaru, odnosno da su mlazevi crne rupe sada usmereni direktno prema Zemlji. To znači da je došlo do značajnog, mogli bismo reći dramatičnog, preokreta u smeru zračenja, što je pomalo zbunjujuće. Blazari su aktivne galaksije nalik kvazarima kojima je jedan od izbačaja gasa (relativistički brzih čestica) usmeren ka našoj planeti. Krenuli smo s hipotezom da je relativistički mlaz njezine supermasivne crne rupe promijenio smjer, a kako bismo to potvrdili, morali smo provesti puno promatranja”, rekla je astrofizičarka Lorena Hernandez-Garsija iz Instituta za astrofiziku Millennium (MAS), a prenosi LiveScience. Ona i kolege osmatrali su PBC J2333.9-2343u gotovo celom elektromagnetskom spektru, od radio-talasa do gama zraka. Ustanovili su da ova galaksija ima karakteristike tipične za blazare: svetlila je i tamnila poput blazara i imala slične mlazeve.

Posmatrali su, takođe, dva područja gde mlazevi deluju na okolni gas i prethodno su ostavili neki trag, pasu zaključili da su ta područja veoma stara, da su to ostaci prošlih aktivnosti. Strukture bliže jezgru predstavljaju mlađe i aktivne mlazeve”, objasnila je Hernandez-Garsija. „Uspavana područja su, zapravo, dokaz da su mlazevi promenili smer. Ranije smo u nekoliko navrata uočili da se u nekoj galaksiji relativistički mlazevi pojavljuju na različitim mestima. Ali u prethodnim primerima postojala su dva skupa područja gde mlazevi deluju na okolni gas, što znači da su se dva odvojena mlaza aktivirala i gasila.”

Kod PBC J2333.9-2343izgleda postoji samo jedan izvor i on je promenio smer. Astronomima još nije jasno šta je uzrokovalo ovako veliki pomak. Moguće je da je došlo do spajanja galaksija, da se druga velika galaksija sudarila saPBC J2333.9-2343, menjajući orijentaciju svega u njoj. Biće potrebna dodatna osmatranja da bi se rešila ova zagonetka. Važno je napomenuti da ova promena ne predstavlja nikakvu opasnost ta Zemljane, jer se zbiva predaleko.

Nama ne preti ni naša supermasivna crna rupa središtu Mlečnog puta udaljena oko 26.000 svetlosnih godina, tako da zasigurno nema straha od one u PBC J2333.9-2343 koja se nalazi nekoliko stotina miliona svetlosnih godina daleko. Istraživanje nazvano Multiwavelength monitoring of the nucleus in PBC J2333.9-2343: the giant radio galaxy with a blazar-like core objavljeno je u časopisu Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar