МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЧУДЕСНА МАЧКА ОДМАРА

EPA

Велики геоглиф мачке која се одмара откривен је у перуанској пустињи Наска. Насканске линије, културна баштина под заштитом Унеска, познате и као геоглифи, велики су цртежи урезани у камени терен пустиње, а настали су пре 2.000 година.

Научници верују да је фигура мачке, као и у случају осталих цртежа животиња у пустињи, настала стварањем удубљења на каменом терену пустиње, пише Би-Би-Си. Хиљаде урезаних линија, разноликих геометријских облика и великих биоморфних ликова у облику мајмуна, колибрића, кондора, гуштера, паука, љаме итд. импозантна су и сасвим неразјашњена тајна далеке прошлости. Могуће их је видети једино из ваздуха или с више тачке.

Новооткривени цртеж мачке остао је непримећен све донедавно када су стручњаци стварали планове за изградњу новог пута који води до видиковца. Kада се изгради, видиковац ће посјетиоцима омогућити поглед на остале геоглифе Наске.Фигура је била једва видљива и само што није нестала, јер се налази на прилично стрмој падини која је склона природној ерозији”, стоји у саопштењу перуанског Министарства културе и додаје да је геоглиф, дугачак око 37 метара, већ очишћен.

Џони Исла, главни перуански археолог за линије у Наски, новинској агенцији Ефе је казао да је мачка настала прије културе народа Наска, који је створио већину фигура од 200. до 700. године нове ере. Kаже да заправо потјече из касне ере културе Паракаса, која је трајала од око 600. године пре Христа до 200. године нове ере у долинама Чинча, Писко и Ица, јужно од Лиме.До тог смо сазнања дошли упоређујући иконографије. Примерице, текстил из Паракаса приказује птице, мачке и људе који се могу једноставно упоредити с овим геоглифима”, рекао је.

(Извор Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар