MEĐU IZMEĐU

NOVA PLJUVAČKA IZ GLAVE

334 pregleda

Iznenađujuće otkriće pljuvačnih žlezda za koje nismo znali da postoje!

Medicinski stručnjaci napravili su iznenađujuće otkriće pronašavši pljuvačne žlezde u glavi, koje se do sada nisu mogle naći u anatomskim udžbenicima. Otkrili su ih slučajno doktori u Holandiji, koji su pregledali pacijente s rakom prostate naprednim tipom skenera. Kada su pacijentima ubrizgali radioaktivnu glukozu, ta dijagnostička alatka pomaže da se označe tumori u telu. U ovom slučaju, međutim, pokazalo je i nešto potpuno drugačije smešteno u zadnjem delu nosnog dela ždrela (nazofarinksu) – iza nosa i iznad nepca, blizu centra glave.

„Ljudi imaju tri velike pljuvačne žlezde, ali ne ovde. Jedine pljuvačne i mukozne žlezde u nazofarinksu za koje smo znali su mikroskopski male i ima ih oko hiljadu ravnomerno raspoređenih. Možete da zamislite naše iznenađenje kada smo otkrili ove, kaže radiolog Vojter Vogel iz holandskog Instituta za rak. Pljuvačne žlezde luče pljuvačku, ključnu za funkcionisanje digestivnog sistema, a najveći deo proizvode tri velike žlezde – podjezična, podvilična i doušna (parotidna).

U glavi postoji još oko 1.000 manjih žlezda, ravnomerno raspoređenih oko usne šupljine, ali su one toliko male da bi mogle da se spaze bez mikroskopa. Novo otkriće Vogelovog tima je mnogo veće, a čine dve prethodno neotkrivene žlezde, koje bi potencijalno mogle da postanu četvrta velika pljuvačna žlezda.

(Izvor RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar