MEĐU IZMEĐU

ČUDNE KUGLICE NA MESECU

360 pregleda
Xiao et al.7Science Bulletin

Većina staklenog materijala koja je do sada pronađena na Mesecu izgleda drugačije od sfera koje je otkrio kineski rover.

Kineski lunarni rover „jutu-2 (Yutu-2), koji se nalazi na nama suprtotnoj strani Meseca, nedavno je na tome neistraženome području usred sive prašine pronašao dve prozirne staklene kuglice.Ovi fascinantni predmeti mogli bi nam pružiti dodatne informacije u vezi sa istorijom Zemljinog pratioca i sastavu njegovog plašta. No rover nije uspeo da analizirati njihov sastav i tajne koje skrivaju ova mala okrugla tela ostavljene su za buduće misije.

To da je rover na Mesecu pronašao staklo nije nešto jako neobično. Ono nastaje kada se silikati podvrgnu visokoj temperaturi. Mesec je u svojoj dalekoj prošlosti imao aktivne vulkane, pri čemu je moglo doći do stvaranja vulkanskog stakla. Dodatno, do intenzivne toplote može doći prilikom udara manjih obekata, poput meteorita, pri čemu dolazi do nastanka stakla.

Planetarni geolog Zijong Ksiao sa Univerziteta Sun Jat-sen i Kineske akademije nauka smatra da su kuglice koje je uočio „jutu-2nastale nakon udara meteorita. Međutim, teško je to znati sa sigurnošću jer većina staklenog materijala koja je do sada pronađena na Mesecu izgleda drugačije od sfera koje je otkrio kineski rover. Gore, naime, ima dosta sličnih kuglica, ali su one obično manje od jednog milimetra.

Na Zemlji toliko male staklene kuglice nastaju udarom nekog tela, pri čemu dolazi do tako intenzivnih temperatura i materijal se počne otapati i raspršivati u vazduhu. Otopljeni materijal se posle toga ponovno stvrdne i pada natrag na tlo u obliku sitnih staklenih perli, piše Science Alert.No, kuglice koje je pronašao rover mnogo su veće, prečnika od 15 do 25 milimetara. Naravno, to nije prvi takav pronalazak. Misija apolo 16 pronašla je na nama bližoj strani Meseca kuglice prečnika do 40 milimetara za koje naučnici pretpostavljaju da su nastale prilikom udara meteorita.

Ali postoje razlike između ta dva otkrića. Kako Ksiao i kolege objašnjavaju, kuglice sa udaljene strane Meseca su prozirne ili poluprozirne i imaju staklenast sjaj. Rover je, ianče, pronašao još četiri kuglice koje imaju sličan sjaj, no nije utvrđeno da li su prozirne.Kuglice su nađene u blizini novijih udarnih kratera, što bi moglo značiti da su nastale nakon udara meteorita, mada je moguće da su se već pre udara nalazile ispod površine pa ih je on izbacio na videlo. Kineski naučnici smatraju da su, najverovatnije, nastale kada se vulkansko staklo otopilo pri udaru meteorita, nakon čega se ponovo ukrutilo i pritom formiralo prozirne kuglice.

To bi značilo da bi ovi maleni predmeti bili lunarni ekvivalent zemaljskim formacijama zvanima tektiti – staklastim predmetima veličine šljunka koji nastaju kada se materijal na Zemlji otopi, rasprši u vazduhu i oblikuje u kuglice nakon što se stvrdne i padne na površinu.Istraživanje pod imenomTranslucent glass globules on the Moonobjavljeno je u časopisu Science Bulletin.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar