МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ДА ЛИ ВРЕМЕ ТЕЧЕ УНАЗАД?

Гама зраци (Википедија)

Изненадни изливигама зрака, којиваже занајсјајнију познату електромагнетску појаву у космосу.изузетно су снажни, а настају док се звездесвезде урушавајунеутронске звезде, кварк звезде и „црне рупе”.Астрофизичари са Универзитета у Чарлстону (Јужна Каролина),предвођенидр ЈономХакилом, управо суоткрили необично понашање савијања светлости у гама зрацима, које дочарава одлике обратног временског тока.

Јон Хакила и сарадници упозоравају да
поменуто догађање није нужно потврда
нарушавања закона узрочности.

Проучавајући гомилу података из шест изобилних распрскавања (експлозија), прикупљених „Комптоновом осматрачницом”(Compton Gamma Ray Observatory), пронашли су доказе да је сваки од избоја (импулс) испољио својство таласа, с временом које тече уназад! Накнадни прорачуни потврдили су да постоје збивања (процеси) научницима још непозната.

Јон Хакила и сарадници упозоравају да поменуто догађање није нужно потврда нарушавања закона узрочности, јер би могло, на пример, да буде назнака да се честице које зраче изван одражавају унутар снопа гама зрака.

У сваком случају, имајући у виду да то нијепредвиђено постојећим теоријским предвиђањима, у даљим истраживањима, очекује се да астрофизичари приуште боље разумевање последњих тренутака распадамасивних звезда и дешавања која прате настајање „црних рупа”.Научни чланаке је недавно објављен у угледном часопису Astrophysical Journal.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар