MEĐU IZMEĐU

DAN INFORMATIČARA

237 pregleda

U Beogradu je 18. novembra 2020. održan onlajn skup Dan informatičara Srbije koji se organizuje kao sećanje na 18. novembar 1960. kada je napravljen CER 10, prvi domaći digitalni računar proizveden u Institutu Mihajlo Pupin”.

Naša zemlja je tada bila jedna od šest u svetu gde su postojali znanje, interes države i potrebe da se proizvede digitalni računar. Projektovanje i proizvodnja digitalnog računara su tada predstavljali vrhunski naučni i tehnološki poduhvat.Učesnike skupa su pozdravili Vladan Atanasijević predsednik Upravnog odbora Društva za informatiku Srbije i Sava Savić pomoćnik ministra za trgovinu, turizam i tekekomunikacije.

Nakon uvodnih obraćanja, prikazan je film „60 godina od prvog domaćeg digitalnog računara CER10”. Snimanje su organizovali Društvo za informatiku Srbije i portal „Telegraf.rs”. Snimljeni su razgovori s prof. dr Nedeljkom Parezanovićem, profesorom Beogradskog univerziteta u penziji, prof. dr Sanjom Vraneš, direktorom Instituta Mihailo Pupin”, Vladanom Atanasijevićem, menadžerom kompanije ComTrade i Nikolom Markovićem, predsednikom Društva za informatiku Srbije.

Iz filma su potekle poruke da ovaj veliki jubilej treba iskoristiti za masovniju digitalizaciju poslovanja, aktivniju ulogu države u razvoju digitalne Srbije, stalno unapređivanje IT obrazovanja i dvocifreni rast IT tržišta u Srbiji. Link za film: https://youtu.be/JTYy4wYPx3o

Povodom jubileja objavljena je monografija „60 godina od prvog digitalnog računara u Srbiji – digitalizacija koja teče”. Objavljeno je 25 priloga u kojima se komentariše protekli period, ali i najavljuju novi trendovi. Urednici su prof. dr Dragana Bečejski Vujaklija i Nikola Marković. Monografiju su predstavili recenzenti: prof. dr Milo Tomašević, dekan Elektrotehničkog fakulteta, i dr Dušan Starčević, profesor emeritus.Na kraju skupa prof. dr Dragana Bečejski Vujaklija je objavila dobitnike plaketa DIS za najbolje informatičke rezultate u 2020. godini. Dobitnici su: za inovativan startup poduhvat: projekat Vendor lever – Tele Go d.o.o; za razvijen i primenjen IT proizvod ili informatičku uslugu: projekat „Leak Hunter – sistem za detekciju curenja tečnosti iz magistralnih cevovoda” – Netico Solutions d.o.o;za razvijen i primenjen IT proizvod ili informatičku uslugu: aplikacije eSanduče i „Onlajn zakazivanje termina za PCR testiranje na lični zahtev – Kancelarija za  informacione tehnologije i elektronsku upravu, Vlada Republike Srbije. Više informacija o dodeljenim priznanjima na sajtu.

(Izvor DIS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar