МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ДИПЛОМА У 84. ГОДИНИ

Џенет Фејн (Википедија)

Американка Џенет Фејн остварила је сан и у 84. години дипломирала је на Универзитету Тексас у Даласу, који је уписала након што се пензионисала 2012. године. То је планирала да уради пре шест деценија, али се удала и подигла петоро деце, а потом је радила као секретарица све до 77. године.

„Kада сам отишла у пензију нисам имала шта да радим, а није ме задовољавало играње бинга”, рекла је Фејн, која је завршила социологију, преноси АП. Kаже да је уживала у читању и писању радова и да је доста тога већ знала, али је много новог научила. Фејн је искористила државни програм у Тексасу, који свим старијим од 65 година омогућава бесплатно студирање на јавним универзитетима.

Професорка социологије на Универзитету Тексас Kерол Ленам рекла је да је присуство Џенет Фејн чинило предавања много интересантинијим. „Било је веома занимљиво и мени и осталим студентима, јер је она живела и памтила нека времена о којима смо говорили на часовима и увек је имала коментаре”, рекла је Ленам.

Према подацима Националног центра за статистику, од око 20 милиона студената у Сједињеним Америчким Државама, око 67.000 су старији од 65 година. Фејн након удаје 18 година није радила, да би подигла петоро деце, а потом је променила више послова, да би последњих 20 година радног века обављала послове секретарице у Ортопедској болници у Даласу.

(Извор Б92)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар