МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ДНК СТАРА ДВА МИЛИОНА

CCO

CCO

Научници Центра за геогенетику фондације Лундбек идентификовали су два милиона стар ДНК животиња, биљака и микроба, а који су пронађени у седиментним стенама на најсевернијој тачки на Гренланду, што представља невероватно откриће, пренео је Ројтерс. Истраживачи су саопштили да су откривени фрагменти ДНК припадали различитим животињама, укључујући мастодонте, ирвасе, зечеве, леминге и гуске, као и биљке, укључујући дрвеће тополу, брезу и тује, као и микроорганизме, међу којима бактерије и гљиве.

Како наводи директор Лундбек фондације и вођа студије која је дошла до овог открића Еске Вилерслев, највеће изненађење за научнике било је откриће некадашњег јединственог екосистема-мешавине арктичких врста и врста из умеренијих подручја.Мастодонт до сада није пронађен на Гренланду. Нико није могао да предвиди да је Гренланд пре два милиона година имао толику разноликост биљака и животиња, у време када је клима била веома слична оној коју очекујемо за неколико година због глобалног загревања”, рекао је он.

ДНК је материјал који се самореплицира и носи генетске информације у живим организмима и упркос томе што је веома кварљив, научници су открили да у правим условима може јако дуго да преживи. Вилерслев је рекао да се тако стара ДНК не може користити за оживљавање изумрлих врста, као у филмовима Парк из доба јуре”, али да би могао помоћи да се открије попут оних како биљке постају отпорније на климу која постаје све топлија.Та ДНК се не може употребити за клонирање или оживљавање, али се може користити за генетско модификовање живих организама као што су биљке, како би се оне прилагодиле топлијој клими”, оценио је Вилерслев.

(Спутњик)

О аутору

Stanko

Оставите коментар