МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ДО МАРСА ОПАСНО ЗА ЉУДЕ

Илустрација (Пиксабеј)

Тим НАСА истраживача открио је да се проток крви астронаута може обрнути током свемирског лета.

 Научници су анализирали податке 11 астронаута који су остали више од 50 дана на Међународној свемирској станици и закључили да се код шесторице астронаута проток крви преокренуо у унутрашњој церебралној вени која спроводи крв до мозга, лица и врата. Поред тога, код једног члана посаде развијена је тромбоза у поменутој вени.

Аутори студије су уверени да је потребно још експеримената да би се утврдили могући ризици за чланове дугорочних свемирских мисија, посебно за будуће путовање на Марс. Научници су упозорили да „излагање бестежинском окружењу” може имати „још непознате последице за проток крви у церебралној вени”, а у неким случајевима чак може бити и кобно. „То је био неочекивани налаз. Нисмо очекивали да ћемо се сусрести са застојем или обрнутим током крви. На Земљи бисмо одмах посумњали у масовну блокаду, тумор или нешто слично”, рекао је један од аутора студије Мајкл Стенгер.

Бестежинска стања такође узрокују отицање лица и ногу. Истовремено повећавају волумен крви коју избацује срце и смањују количину плазме у њој, што повећава ризик од тромбозе. Амерички научници су рекли да су резултати ове анализе веома забрињавајући. Резултати студије објављени су на специјализованом ЈАМА порталу.

(Извор Спутњик)

 

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар